A gyümölcsök héja és magja általában a szemétben végzi. Illetve, ha komposztálunk, akkor jobb esetben a komposztba kerül bele. Van, amelyiknek ott is van a helye, azonban akadnak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek magja aranyat ér.

1. Tökmag

A tökmag megpirítva igen ízletes csemege, de nem csak az ízéért szeretjük. Hanem például azért, mert rengeteg benne a fehérje. Emellett gazdag esszenciális zsírsavakban is, és jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz. Gazdag még magnéziumban, káliumban, E-, F, B1-, B2- és D-vitaminban, szelénben, cinkben és rézben is.

sütőtök tökmag

A tökmag nagyon finom, és nagyon jó hatással van az egészségünkre is. Fotó: Pixabay

Számos betegség megelőzésére is jó, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, így enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát. A tökmag vértisztító hatása miatt élen jár a köszvény kezelésében. Férfiak számára is ajánlott a fogyasztása, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganatokkal és a prosztata-megnagyobbodással szemben.

A tökmag kiváló méregtelenítő, májregeneráló és még a sebgyógyulást is képes felgyorsítani. Nem csak pirítva, de nyersen is fogyaszthatjuk. Tehetjük levesekbe, salátákba és péksüteményekbe is. A tökmagolajat melegen sajtolják. Nagyon ízletes, jellegzetes színvilágú olaj, mely rengeteg kedvező hatással bír. Csodás lesz tőle a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A tökmagolajnak van hidegen sajtolt változata is, amelyet használhatunk saláták ízesítéséhez.

Magnézium tartalma miatt segíti a vércukorszint és a vérnyomás szabályozását, valamint a csontképzést. A benne található kálium segíti az izmok összehúzódását, a folyadékszabályozást, az ásványi anyagok egyensúlyban tartását, valamint a vérnyomás stabilizálását. Emellett csökkentheti a vesekőképződés és csontvesztés kockázatát is. A tökmag bővelkedik antioxidánsokban. Ezen kívül fokozza az immunrendszer működését, a benne található L-triptofán pedig javíthatja a közérzetet, és enyhítheti a depresszió tüneteit.


2. Papaja

Ez a kedvelt déligyümölcs nagyon finom és egészséges, sőt, még a magját is érdemes elfogyasztani. A papaja magja kissé kesernyés, fűszeres ízű, mely bővelkedik rostban, fehérjében és egészséges zsírokban. A papaja magjai tele vannak rostokkal, amelyek serkentik az emésztést, szabályozzák az anyagcserét, megkönnyítik a salakanyagok eltávolítását és megakadályozzák, hogy a szervezet felesleges zsírt raktározzon el. A papaja magjaiban van egy karpain nevű anyag, amely elpusztítja a férgeket és a káros baktériumokat a belekben, és segít megelőzni a székrekedést.

A papaja magjaiban lévő rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, a bennük lévő polifenolok pedig erős antioxidánsként védik a szervezetet a sejtkárosító hatású szabad gyököktől, így csökkentik a rák kialakulásának veszélyét. Ezen kívül, mivel a magok bővelkednek C-vitaminban, alkaloidokban, flavonoidokban és polifenolokban, gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Segítségükkel enyhíthetők a  köszvény és az ízületi gyulladás tüneteit.

Sőt, még a menstruációs fájdalmat is képesek csökkenteni, és az olyan káros baktériumokat is képesek elpusztítani, mint az ételmérgezéseket okozó E. coli.

3. Avokádó

Az avokádó magját általában a felbontást követően ki szoktuk dobni. Azonban ez nagy hiba, ugyanis kiváló segítséget nyújt a gyulladásos betegségek, a vérnyomás problémák vagy a haj egészsége szempontjából is.

Az avokádóban található aminosavak nagyjából 70%-a a magban van. Az avokádómagban található anyagok erősítik az immunrendszert, a benne lévő antioxidánsok segítenek leküzdeni a gyomorproblémákat, és a bélrendszer gyulladásos betegségeit. Az avokádómagban található anyagok erősítik az immunrendszert. A benne lévő antioxidánsok segítenek a szabadgyökkel szemben. Azonban az avokádómag nyersen nem fogyasztható.  Minden esetben meg kell pucolni a külső, barna héját, majd a belső magot lehet felhasználni.

Akár tehetjük alacsony hőmérsékletre állított sütőbe, majd ott 1-2 órán át süssük, és készítsünk belőle vízzel pépet. Ezt kenhetjük a bőrre is, hiszen hatásos a pattanásokkal szemben. Hajápolóként is kiváló. Ehhez reszeljük le nyersen a magot, majd főzzük fél liter vízben fél órán át. Szűrjük le, hűtsük ki, és öntsük a megmosott hajra, amelytől az végtelenül puha és selymes lesz.De akár egy robotgépben porrá is őrölhetjük, majd azt 10 percig főzve hozzáadhatjuk salátákhoz, öntetekhez.

avokádó mag

Az avokádó magja is nagyon hasznos, így érdemes azt is elfogyasztani. Fotó: Pixabay

4. Gránátalma

A gránátalma esetében a magot nem szoktuk kidobni, hiszen ez a gyümölcs ehető része. Azonban sajnos elég kevesen fogyasszák, így érdemes megismerkedni vele, mert igazán jó hatással van az egészségünkre.

A gránátalma nagyon kevés kalóriát tartalmaz, rosttartalma viszont magas. Az élelmi rostok segítik a gyomor- és a bélrendszer megfelelő működését, segítenek a gyulladásban lévő belek gyógyításában, csökkentik a puffadást és a székrekedést. A gránátalmában található magok fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns tartalma semlegesíti a szabadgyököket, és elősegíti a sejtek regenerálódását.

A gránátalma igazi vitaminbomba, hiszen 100 gramm elfogyasztásával már fedezni tudjuk a napi C-vitamin szükségletünk 17%-át, illetve a K-vitamin szükségletünk 20%-át.

4. Szőlő

A szőlőmag antioxidáns tartalma az egyik legmagasabb. Az őrlemény és a belőle készült olaj is nagyon egészséges. A szőlőmag antioxidánstartalma segíti a sejtek regenerálódását, és a szabadgyökök semlegesítését. A szőlőmag-kivonat kiváló a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Ezen kívül alkalmas a magas koleszterinszint- és vérnyomás szabályozására.

Rendszeres szedésével frissen tartható az agy, és a szemünk is hálás lesz neki. Ráadásul a jó (HDL) koleszterin tartalma semlegesíti az érfalakon megtapadt rossz koleszterint a májban. A férfiaknak az impotencia- és prosztataproblémákban, míg a hölgyeknek a klimax tüneteinek csökkentésében segít. A szőlőmag kivonatot tartalmazó krémek hidratálják és ápolják a bőrt.

5. Dinnye

A dinnyemag gazdag káliumban, vasban, cinkben, rézben, foszforban, folsavban, niacinban és B-vitaminban. A magok elfogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek. A dinnye magja segít a vérnyomás csökkentésében is. A belőle készített tea erős vízhajtó hatású. Fogyasztásával megelőzhető a vesekő kialakulása, és beállítható a vércukorszint.

A teakészítéshez daráljuk le a magokat, öntsük le forró vízzel, majd 10-15 percnyi áztatás után fogyasszuk el a belőle készült teát, heti rendszerességgel.

Egy aprócska mag is csodákra lehet képes, így érdemes utánanézni, milyen ehető magok tudják segíteni az egészségünket.