A cukorbetegség sajnos igencsak alattomos. Hasonlóan a magas vérnyomáshoz, sokáig semmilyen jelét nem adja annak, hogy baj van, amikor pedig már jelez, sokszor hatalmas károkat okozott a szervezetünkben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időnként ellenőrizzük a vércukorszintünket.
Ha pedig kiderült, hogy magasabb, mint kellene, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A kezelés mellett pedig nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rá, mit is eszünk. Az egészséges életmód ugyanis a betegségek megelőzésében, és egészségügyi állapotunk javításában is jelentős szerepet játszik. Érdemes tehát nagyon komolyan venni.
Ismerd meg a diabéteszt
A diabétesznek két típusát különböztetjük meg. Az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegség autoimmun folyamat következménye. Ekkor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint. A gyakoribb azonban a kettes típusú, amikor inzulinrezisztencia alakul ki a szervezetben, vagyis a szövetek érzéketlenné válnak az inzulinra. Ebben az esetben csak a normálisnál nagyobb mennyiség jelenlétében képesek a glükóz felvételére. A hasnyálmirigy azonban ilyenkor elfárad a túlzott inzulintermelésben, ezért elkezd csökkenni a működése.
Ha többször is mérünk a normál tartomány fölé eső vércukorszint értékeket, akkor lehetséges, hogy a prediabétesz állapotában vagyunk, amely sajnos már nagyon közel van a cukorbetegség állapotához. Azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy baj van, tehetünk ellene, és vissza tudjuk fordítani.
A vércukorszint rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Fotó: Shutterstock
Fontos lépések a cukorbetegség ellen
A legfontosabb a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ez a három igazán fontos szempont azonban nem csupán a cukorbetegség megelőzésében, de számos, egyéb betegség kivédésében is igen jelentős szerepet játszik, így hát nagyon is érdemes foglalkozni velük és odafigyelni ezekre.
A diéta jellemzője, hogy alacsony zsír- és kalóriatartalmú, rostdús ételeket fogyasszunk, vagyis sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle, sovány hús és hüvelyes kapjon helyet az asztalunknál, ellenben a mesterséges és hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, és a zsíros ennivalókat szólítsuk fel mihamarabbi távozásra.
A glikémiás index
Fontos kifejezés a szótárunkban a glikémiás index, vagyis a GI. Ez azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Bizonyos szénhidrátfélék emésztése lassú, így fokozatosan szabadulnak fel, de vannak olyan ételek is, amelyek nagyon gyorsan lebomlanak és fogyasztásuk ezáltal nagyon hirtelen megemeli a vércukorszintet. Mivel kiemelkedően fontos, hogy egyenletes vércukorszintet érjünk el, az alacsony és a közepes glikémiás indexű élelmiszerek kapnak zöld lámpát az étkezéseink során.
55 alatti glikémiás indexű élelmiszerek esetén a vércukorszintünk lassan emelkedik, míg 70 feletti értéknél hirtelen. De hogy melyik élelmiszernek milyen a glikémiás indexe, az általában nincs feltüntetve a hirdetésekben, vagy a csomagoláson. Azonban vannak általános szabályok, amelyek segítenek eligazodni a kérdésben.
A finomított cukrot tartalmazó ételek glikémiás indexe magasabb, mint a természetes cukrokat tartalmazó ételeké, amelyek zsírtartalma is alacsony. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a durumlisztből készült tészták, csökkentett zsírtartalmú tejek és tejtermékek, az édesburgonya, a zöldségek, a nyers gyümölcsök és a hüvelyesek glikémiás indexe is alacsony, így ezeket bátran fogyaszthatjuk. Az is alapszabály, hogy minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb a glikémiás indexe. A halak glikémiás indexe alacsonyabb, mint a sertés, baromfi vagy marhahúsé, így még egy érv amellett, hogy ne csak az ünnepek alkalmával fogyasszunk halat.
Ne éhezz!
A vércukorszint szempontjából nagyon fontos, hogy soha ne éhezzünk. Nagyon fontos, hogy ha diétázunk is, az ne úgy történjen, hogy semmit sem fogyasztunk, hiszen így lehetetlen állandó szinten tartani a vércukorszintet. Rendszeresen, helyes adagokban kell egészséges élelmiszert fogyasztani ahhoz, hogy valóban kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzunk.
Napi cukorszükségletünk összesen 6-8 gramm, ráadásul ezt nem muszáj fehér cukorból kielégíteni, hiszen a gyümölcsökben lévő természetes cukrok jóval egészségesebbek. Sokkal lassabban szívódnak fel, így kevésbé emelik a vércukorszintet, viszont a szervezetünk ugyanúgy hasznosítja ezeket.
Ezért fontos sportolni
Mivel amikor sportolunk, izmaink cukrot használnak fel, a szervezetünknek ilyenkor kevesebb inzulinra van szüksége. Fontos tehát, hogy rendszeresen mozogjunk. Emellett a stressz is nagyon rossz hatással van az egészségünkre, és a vércukorszintünkre is, így, mivel elkerülni sajnos általában nem lehet, fontos, hogy tudatosan próbáljuk meg feldolgozni azt.
A mozgás a stressz kezelésében is fontos szerepet játszik. Sokkal könnyebben tudunk megküzdeni vele, ha rendszeresen végünk testmozgást. A kiadós edzések mellett próbáljunk meg minél többet sétálni a friss levegőn, hiszen a mozgás és a napfény is jobb kedvre derít minket, így a stressznek sem lesz olyan könnyű dolga, ha le akar teríteni minket.
A helyes táplálkozás nagyon fontos a cukorbetegség esetén is. Fotó: Shutterstock
Az étkezés életet menthet
A mozgás, a stresszkezelés és az étkezés egyaránt nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Természetesen, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ezek hárman azt nem helyettesíthetik, azonban jelentősen javítanak az állapotunkon. Néhány étel pedig igazi nagyágyú, ha a vércukorszint kezeléséről van szó.
1. A fokhagyma segít
A fokhagymából kivont allixin sikeresen csökkenti a vércukorszintet, hiszen ez az anyag fontos szerepet játszik a glükóz-anyagcserében.
2. A fahéj ereje
A fahéj segíti az izomszövetek glükózfelvételét, és serkentheti a glükóz szövetekhez történő szállítását, így számíthatunk rá a vércukorszint csökkentésében. Emellett segíti az izom- és a májsejtek válaszát az inzulinra, így társunk lehet a fogyókúra során is.
3. A csicsóka több, mint krumpli
Bár a csicsóka hasonlít a burgonyára, közel hatszor nagyobb a rosttartalma. Fogyasztása során nem emeli meg a vércukorszintet, és csökkenti az inzulinfüggőséget.
4. Az áfonya nem csak felfázás ellen jó
Az áfonya növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
5. Az avokádó ereje
Az avokádó mono-telítetlen zsírsavai lelassítják a cukor bekerülését a véráramba, ezáltal kevesebb inzulin termelésére ösztönzik szervezetünket. Emellett még béta-szitoszterint is tartalmaz, amely csökkenti az edzés után fellépő gyulladásokat.
6. A chia mag is hatásos
A chia mag stabilizálja a vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. Ezek a pici magok ezen kívül még gyulladásgátló hatásúak is, rengeteg rostot, magnéziumot, káliumot, folsavat és kalciumot tartalmaznak.
7. Édes meglepetés a mangó
Azt hihetnénk, hogy ez a csodásan édes gyümölcs egészen biztosan nem tesz jót a vércukorszintünknek, de ez egyáltalán nem így van. Amellett, hogy csökkenti a vércukorszintet, A- és C- vitamint, sok rostot és rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz.
8. Az olívaolaj beolajozza a vércukorszinted
Az olívaolaj gazdag mono-telítetlen zsírban, ezáltal képes megelőzni az inzulinrezisztenciát. Ráadásul segítségével nem leszünk olyan falánkok, hiszen segíti az étvágyelnyomó hormon, a leptin termelését is.
A savanyú káposzta kiváló a cukorbetegek számára. Fotó: Shutterstock
9. Az ecet sem mindig savanyú
Legalábbis, ha a vércukorszintre gyakorolt hatását nézzük, egészen biztosan belopja magát a szívünkbe. Fogyasztása ugyanis csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet, ugyanakkor teltségérzetet is biztosít. Akik egy kevés ecetet fogyasztanak étkezés előtt, azoknak sokkal jobb lesz az étkezés utáni vércukor- és inzulin értékük.
10. Cseresznyével a betegség ellen
A cseresznye a piros színét a magas anthocyanin tartalmának köszönheti, amely jelentősen képes csökkenteni a cukorbetegek vércukorszintjét. Nem is csekély a hatása, hiszen ez az antioxidáns 50%-kal csökkenti az inzulintermelést, és még a szívbetegségek és a rák kialakulásától is megvéd.
11. Savanyú a káposzta
A savanyú káposzta nagyon jól beépíthető a cukorbetegek étrendjébe, mivel magas rosttartalma miatt kedvezően hat a vércukorszintre. Emellett lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezzel meggátolva a vércukorszint hirtelen megemelkedését.
Mindenkinek jó egészséget kívánunk!