A fekete répát kiszorította sárga változata – fotó: Shutterstock
Az ilyen típusú sárgarépa az utóbbi időben az európai piacokon újra megjelent, főleg antioxidáns hatása és antocián tartalma miatt, amit a lilás szín is jelez. Bár a sárgarépa minden formája tápláló és kedvelt zöldség, a fekete vagy sötét lilás színváltozatú sárgarépa különleges értéke, hogy magas arányban tartalmaz vitaminokat, valamint egyéb, kedvező étrendi hatású anyagokat (kálium, mangán), ugyanakkor rosttartalma is magas, kalóriatartalma pedig alacsony (egy kis pohárnyi mindössze 52 kalóriát tartalmaz).
Az antioxidáns tartalom (amely általában minden lila színű gyümölcsben és zöldségben megtalálható) jelentős védelmet nyújt a gyulladások és a stressz ellen, ezért ajánlatos a fekete sárgarépát legalább kipróbálni, vagy felvenni az étrendünkbe.