A kajszibarack, mint kultúrnövény nemcsak gazdasági szempontból kiemelkedően fontos, hanem táplálkozástani értékei és gazdasági potenciálja miatt is kiemelt figyelmet kell szentelni neki - mondta el közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korábban kezdődött a szezon

A tárcavezető elmondta, hogy ebben az évben - ahogy minden gyümölcs esetében - korábban kezdődött a szezon, ráadásul tovább is tarthat. Hazánkban jelenleg 1.731 termelő foglalkozik a kajszibarack termesztésével, összesen közel 5 ezer hektáron. Az utóbbi években a termőterület jelentős növekedést mutatott, 2013 és 202 között 4 ezerről 5 ezer hektárra emelkedett, ami jól mutatja a kultúra növekvő népszerűségét, valamint a gazdasági jelentőségét.

A tárcavezető hozzátette, a kajszibarack termesztése a sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak. Az agrártárca folyamatosan azon dolgozik, hogy a termelők minél stabilabb feltételek között növelhessék terméshozamukat, és megfelelő támogatást kapjanak a fejlesztéseikhez.

Hangsúlyozta, a kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között. Az utóbbi években átlagosnak volt mondható, nagyjából 15-17 ezer tonna között mozgott. Idén a klímaváltozás hatására korábban, már május második felében megkezdődtek a korai fajták betakarításai. A gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak. A fő termesztő körzetek között van Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy, Pest és Tolna vármegye.


Jelentős támogatási rendszer

A tárcavezető emlékeztetett mindenkit arra, hogy az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. A csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki a támogatások.

Az állam továbbra is elkötelezett a kajszibarack termesztésének és feldolgozásának támogatása mellett. Ennek köszönhetően válhat a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé a nemzetközi piacon.

Frissen és éretten az igazi - fotó: pexels.com

A kajszibarack ugyanis frissen fogyasztva kiváló antioxidáns forrás, magas béta-karotin-, valamint A, C és E vitamin-tartalommal. Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában – zárta gondolatait a tárcavezető.