A KMÉ-védjegy elnyerésére olyan gyökérzöldségekkel lehet pályázni, amelyeket Magyarországon vagy a világpiacon elfogadott, jó áruminőséget adó Daucus carota subsp.sativus, Petroselinum crispum, és a Pastinaca sativa fajból termesztettek, közvetlen fogyasztásra vagy ipari felhasználásra szántak.

A minőségi paraméterek mindhárom zöldségnél (sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák/paszternák) azonosak. Feltétel, hogy frissek, fajtára jellemzően lédúsak, aromásak, fásodástól és erős íztől mentesek legyenek.

sárgarépa

Feltétel, hogy frissek, fajtára jellemzően lédúsak, aromásak, fásodástól és erős íztől mentesek legyenek – forrás: Pixabay

További elvárás az is, hogy a tárolási körülmények képesek legyenek biztosítani a termék jó minőségének megőrzését. A hűtött tárolás feltétele, hogy a hőmérséklet: 0-5 °C, a relatív páratartalom pedig 85-90 % között legyen.

Forrás: kme.hu