Minél magasabb az LDL-koleszterinszint és az összkoleszterinszint, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az oldható rostok és az ómega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok sokat segíthetnek a magas koleszterinszint csökkentésében, a telített zsírokban és transzzsírokban bővelkedő ételek pedig megemelik a koleszterinszintet, így érdemes ezek fogyasztását kerülni.

Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a koleszterinszintünket, fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, továbbá teljes kiőrlésű gabonákat. Nemcsak a növényi rostok, hanem a növényi fehérjék, illetve a rendszeres mozgás is segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében.

A növényi szterinek jelentős szerepet játszanak a magas koleszterinszint csökkentésében, ahogy a citrusfélék, az eper, az alma, a szőlő, a növényi olajok, a dió, a padlizsán, a bab és a zab is sokat segíthet.

dió

Ha magas a koleszterinszintünk, változtatnunk kell az étrendünkön – fotó: Shutterstock

Édesburgonya

A magas koleszterinszintet hatékonyan csökkenti az édesburgonya is, mivel tele van rostokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Az édesburgonyának alacsony a kalóriatartalma, nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, és tartalmaz káliumot is, amely jót tesz a szív egészségének.

Fokhagyma

A fokhagyma gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírusellenes és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik, aminek köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, és segít megakadályozni a vérrögképződést.

fokhagyma

A fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is – fotó: Shutterstock

Kurkuma

A kurkuma nagy szerepet játszik a vírusok elleni küzdelemben, a koleszterinszint csökkentésében, a vérrögképződés megelőzésében, emellett erősíti az immunrendszert, és csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben.

Zöld tea

A zöld tea nemcsak öregedésgátló hatásokkal rendelkezik, de a magas koleszterinszintet is csökkenti. Csökkenti továbbá  a magas vérnyomást és az érelmeszesedés kockázatát is.

Zab

A zab rengeteg rostot tartalmaz, oldható rostot is, melyek segítenek az inzulinszint és a koleszterinszint csökkentésében is. Napi 10 gramm rostbevitel 15%-kal csökkentheti a szívroham kockázatát, míg a szívbetegség miatti halálozási kockázatokat 30%-kal.


Chia mag

A chia mag sok esszenciális ómega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezeknek az egészséges zsíroknak a rendszeres bevitele 15%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az ómega-3 zsírsavak megnövelik a HDL-kolesztreinszintet, és csökkentik a trigliceridszintet.

Brokkoli

A brokkoli sok oldható rostot tartalmaz, amely nagyon hatékony a magas koleszterinszint csökkentésében.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock