Bár a brojlerhús ára a világjárványt követően megugrott, a versenyző fehérjekategóriákkal, például a marhahússal szemben továbbra is döntő a lemaradás. A brojlerhús-piacokról szóló legtöbb vita a nagykereskedelmi piacra összpontosul, de a fogyasztói szintű kereslet és a kategória versenyhelyzetének valódi megértéséhez a fehérjetermékeken belül a kiskereskedelmi piacot is közelebbről meg kell vizsgálni.
Az egyik lehetséges oka annak, hogy a kiskereskedelmi árak nem kapnak nagyobb figyelmet, az, hogy ezen a szinten az adatok „tökéletlenek”. Míg (az USA-ban szerk.) a Munkaügyi Statisztikai Hivatal rendszeresen végez árinformáció-gyűjtéseket a brojlerhúsra és számos más élelmiszeripari termékre vonatkozóan a szupermarketekből, addig az élelmiszerszolgáltatói oldalról hiányoznak a nyilvánosan elérhető áradatok. Ez egy hatalmas vakfolt, mivel az éttermek jelentős szerepet játszanak a vörös hús és baromfitermékek széles skálájának forgalmazásában – írja a nak.hu.
Ennek ellenére érthető, hogy miért nehéz ezeket az információkat összegyűjteni, különösen oly módon, hogy azok pontosan tükrözzék a fogyasztói árszinteket, mivel az éttermeken keresztül történő élelmiszer-értékesítéshez kapcsolódó számtalan értéknövelő folyamat miatt. Mindazonáltal a szupermarketekből származó áradatok továbbra is hasznos eszközei a fogyasztók vásárlási szokásainak jobb megértéséhez.
A kiskereskedelmi árak alakulása az elmúlt időszakban
Az amerikai brojlerágazatot 2011–2012-ben megrázó takarmányköltség-sokk végül a fogyasztókhoz is eljutott, és a brojlerhús összesített kiskereskedelmi ára 2013-ban az akkori rekordot jelentő 1,96 dolláros fontonkénti átlagárra emelkedett.
Ez több mint 11%-os növekedést jelentett a két évvel korábbihoz képest, ami jelentős emelkedés egy olyan kategóriában, amely történelmileg az alacsony költségű státuszáról volt híres. Ezután azonban a brojlerek összesített kiskereskedelmi ára stabilizálódott, sőt, egy kicsit visszaesett, és a 2010-es évek végén éves átlagban fontonként 1,90 USD alá esett.
A brojlerhús ára a világjárványt követően megugrott, a versenyző fehérjekategóriákkal, például a marhahússal szemben továbbra is döntő a lemaradás – fotó: pexels.com
A világjárvány korszaka jelentős változást indított el a kiskereskedelmi árakban, a brojlerhús 2020 és 2022 között több mint 20 százalékkal emelkedett. További, bár jóval lassabb emelkedés volt megfigyelhető 2023-ban, aminek következtében az összesített brojlerhús-árak éves átlagban rekordszintű, 2,46 USD/kilogrammos szinten maradtak.
Bár a nagykereskedelmi spot árak ebben a kategóriában tavaly érezhetően emelkedtek, a kiskereskedelmi átlagárak néhány centtel mérséklődtek – olvasható a nak.hu tájékoztatójában.
Növekvő relatív megfizethetőség
Bár az abszolút árszinteket fontos nyomon követni, azokat más változók, például a fogyasztói jövedelmek és a helyettesítő vagy kiegészítő termékek árainak összefüggésében is meg kell érteni.
Nem elegendő csak azt tudni, hogy a brojlerhús abszolút szempontból olcsóbb, mint más fehérjekategóriák, például a marha- vagy sertéshús. Annak meghatározása, hogy ez a relatív előny változik-e, és ha igen, milyen mértékben, talán fontos támpontokat adhat a fogyasztói magatartás jövőbeli irányáról.
E relatív árelőny közelmúltbeli alakulása biztató a brojlerágazat érdekelt felei számára. 2010-ben az átlagos éves összesített kiskereskedelmi broilerár pontosan 40%-a volt a marhahús átlagos éves összesített kiskereskedelmi árának. Ez az arány először lassan csökkent, amikor a marhahús ára 2014-15-ben megugrott, a brojlerhús relatív kiskereskedelmi árelőnye megnőtt, és 2021-ben az árarány mindössze 29%-ra esett vissza.
A brojler és a marhahús közötti árarány 2022-ben újra nőtt, de az elmúlt két évben ismét csökkent, így a brojlerhús kategóriája hatalmas versenyelőnybe került a marhahússal szemben. A fogyasztók ezt a különbséget nehéz lesz figyelmen kívül hagyni, ha a marhahús ára továbbra is az egekbe szökik – írja a nak,hu.
Indexkép: pexels.com