A kiegyensúlyozott étrend, amely elsősorban növényi alapú ételeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat tartalmaz, segíthet abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat.

Milyen ételeket érdemes elkerülni, hogy ne legyen magas a vérnyomásod?

Sós ételek

A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás megemelheti a vérnyomást. A többszörösen feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek, például a hamburger, a pizza, a szendvicsek, a felvágottak, konzervek, chipsek a magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak.

Cukros ételek és italok

A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek nemcsak súlygyarapodást okoznak, de a magas vérnyomás kialakulásához is hozzájárulhatnak.

hamburger

A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás és a túlzott cukorbevitel is megemelheti a vérnyomást – fotó: Shutterstock

A vérnyomást a túl sok cukorral édesített ital fogyasztása is megemelheti. Ráadásul sok cukros ital koffeint is tartalmaz, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Jobban tesszük tehát, ha lemondunk az üdítőkről és az energiaitalokról.

Vörös húsok

A vörös hús – különösen a feldolgozott vörös hús – is megemelheti a vérnyomást. A vörös húsok emésztése során olyan anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben, amelyek még jobban megemelik a vérnyomást.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást és szívbetegséget is okozhat. Ezenkívül az alkohol üres kalóriát tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.


Telített zsírok

Érdemes korlátozni a telített zsírok bevitelét is. Telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek például a desszertek, a csokoládé, a karamell, a sütemények, a pudingok; a feldolgozott húsok, például a kolbász, a hamburger, a szalonna; a zsiradékok közül a vaj, a disznózsír, a margarin, a libazsír, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a napraforgóolaj; a teljes zsírtartalmú tejtermékek, például a tejszín, a tej, a joghurt és a sajtok.

süti

Kerüljük a telített zsírok bevitelét is – fotó: Pixabay

Feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek

Az előre csomagolt élelmiszerek, amelyek még akár egészségesnek is tűnhetnek, ízük nagy részét a magas só-, cukor- és zsírtartalomnak köszönhetik. A vérnyomás-emelkedés kockázatának csökkentése érdekében jobb, ha korlátozzuk étrendünkben vagy elkerüljük ezeket az élelmiszereket.

Koffein

A koffeinben gazdag italok túlzott fogyasztása szintén növelheti a vérnyomást. Ez már napi két csésze koffeintartalmú kávé esetében is igaz.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Pixabay