Kifejezetten kedvező élettani hatásai lehetnek a narancshéj fogyasztásának egy új tanulmány szerint – írja a ScienceAlert cikke alapján a 24.hu.

narancshéj

Évente mintegy  32 millió tonnányi narancshéj végzi a kukákban – fotó: pixabay.com

A narancshéjban található vegyület csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét

Mint írják a narancshéjban egy feruloylputrescine nevű bioaktív vegyület található, amely segíthet megőrizni a szív egészségét.

Ezzel kapcsolatban egereken végeztek kísérleteket, amelyeknek az eredményei szerint a feruloylputrescine rendszeres bevitele csökkenti a gyulladás, az elhízás, az agyvérzés, a kettes típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

A pozitív hatások már hat hét elteltével jelentkeztek, és akkor is megfigyelhetőek voltak, ha a kísérleti alanyok zsírban gazdag étrendet folytattak.


Kiváló antioxidáns

A feruloylputrescine a narancshéjon kívül még előfordul a grapefruit leveleiben és levében is, de más citrusfélékben még eddig nem mutatták ki. A vegyületet csak nemrég fedezték fel, így a tudósok  egyenlőre csak keveset tudnak róla, de már most felkeltette az érdeklődésüket az antioxidáns hatása miatt.

Bár a narancshéj teljesen ehető és bizonyítottan is egészséges a fogyasztása, a legtöbb ember a keserű íze miatt szemétbe dobja. Évente világszerte mintegy 32 millió tonnányi narancshéj végzi a kukákban, pedig hasznos célokra is fel lehetne használni. Kiváló takarmányt lehetne készíteni belőle csirkék és szarvasmarhák számára.

A feruloylputrescine mellett a narancshéj ráadásul még rengeteg vitamint, antioxidánst és limonént is tartalmaz, ami segíthet a rák megelőzésében.

Nem minden narancshéj ehető

A tanulmány ugyan nem tesz róla említést, lényeges kiemelni, hogy a déligyümölcsöket gyakran még éretlenül takarítják be, hiszen hetekbe, hónapokba telhet, mire eljutnak a célállomásra. Ahhoz azonban, hogy az érési folyamatot lelassítsák, fertőtlenítő-, és gombaölő szereket használnak, és gyakran viaszolják is a szállítás előtt.

Ezért a hazánkban kapható legtöbb narancs héját nem célszerű megenni, viszont egyes vegyszermentes bio narancsokét már igen, azok ártalmatlanok.