Izgalmas ízű, lédús, nagyon finom trópusi gyümölcs, amelynek rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre.

A papaja a keresztesvirágúak rendjébe és a dinnyefafélék családjába tartozó 21 faj egyike. Közép-Amerika és Dél-Mexikó területeiről származik, ahol az indiánok egyik fontos tápláléka volt, és már több mint 2000 éve is termesztették. Amerika meghódításával fedezték fel más trópusi gyümölcsökkel együtt a papaját is, és így terjedt el a világ többi részén is. 2022-ben India termelte a világ papajakészletének 38 százalékát.

A papajafa

A papajafa kinézetre pálmaszerű, szára egyenes, el nem ágazó, magassága 5–10 méter. Levelei csokorban helyezkednek el a törzs tetején, osztottak, és akár 50–70 centiméter átmérőjűek is lehetnek. A papaja kétlaki növény, virágai nemtől függően eltérően néznek ki: a nőivarú virágok egyesével nőnek közvetlenül a törzsből, a bibe körül pedig öt elkorcsosult szirom található. A hím virágok kisebbek, többen vannak, hosszabb szárúak, és szép szirmok díszítik őket.

papajafa

A papajafa kinézetre pálmaszerű, szára egyenes, el nem ágazó, magassága 5–10 méter – fotó: Shutterstock

A papajafa gyümölcse

A papaja termése bogyótermés, a levelek szárhoz kapcsolódó hajlatában nő, ovális vagy gömbölyded alakú, kifejezetten nagy méretű: fajtától függően 15–45 centiméter hosszú és 10–30 centiméter vastag lehet, súlya pedig a 4,5 kilogrammot is elérheti. A papaja éretlenül zöld színű, érett állapotában pedig sárga vagy narancssárga. A gyümölcs húsa sötétsárga, narancssárga vagy lazacpiros, és számos apró, fekete mag található benne, melyek szintén ehetők. A papaja illata a barackéhoz hasonlít, íze pedig a sárgadinnye és a málna kombinációjára emlékeztet.

A papajának két típusa létezik: a hawaii és a mexikói. A hawaii papaja található leggyakrabban a boltok polcain. Ez a gyümölcs körte alakú, súlya körülbelül 1 kilogramm. Két típusa van, melyeknek szedéskor közepesen zöld a héja, majd sárgára-narancssárgásra érnek. Az egyiknek a húsa aranysárga, a másiké pedig rózsaszínes narancssárga. A mexikói papaja sokkal nagyobb, hosszú és hengeres, íze kevésbé intenzív, mint a hawaii fajtáké.

Érdekesség: a papajafát borító háncsból kötelet készítenek, leveleiből és ágaiból teát, a levelekbe tekert hús pedig tovább megőrzi frissességét.


A papaja jótékony hatásai

A papajának nagyon magas a tápanyag- és vitamintartalma, ráadásul a még éretlen gyümölcsben található egy papain nevű proteolitikus enzim, amely segít lebontani a fehérjéket: a hosszú láncú fehérjemolekulákat rövidebb peptidekké alakítja, majd aminosavakra bontja – ez az enzim segíti az emésztést, továbbá fádalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van.

• A papaja erősen antioxidáns hatású, csökkentheti az oxidatív stresszt és számos betegség kockázatát.

• Magas C-vitamin- és likopintartalma javíthatja a szív egészségét, és csökkentheti a különböző szívbetegségek kockázatát.

• A gyümölcs rengeteg karotinoidot tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladásokat.

• A papajában található papain enzimnek köszönhetően enyhíthető a székrekedés, valamint csökkenthető a puffadás.

• A levelek, a gyökér és a magok fekélyek ellen is hatásosak.

papaja

A papajának nagyon magas a tápanyag- és vitamintartalma – fotó: Shutterstock

• A papajában található C-vitamin és likopin védi a bőrt, fokozza a kollagéntermelést, ezáltal segít csökkenteni az öregedés jeleit.

• A benne lévő antioxidánsok csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, illetve lassíthatják a rákos sejtek növekedését.

• A papajában található A-vitamin széppé, csillogóvá varázsolja a hajat.

• A gyümölcsben található magvak rostokat, egészséges zsírsavakat és egyéb hasznos vegyületeket, köztük polifenolokat és flavonoidokat is tartalmaznak. Ennek köszönhetően segíthetnek leküzdeni a különböző fertőzéseket, támogatják a vesék működését, és rákellenes hatásuk is van. Azonban a magok nagy mennyiségben történő fogyasztása nem javasolt!

• A papaja magas víztartalommal rendelkezik, ebből adódóan nagyszerűen hidratál. Segít megőrizni a bőr puhaságát, rugalmasságát, rendszeres használatával megelőzhető a bőr kiszáradása és hámlása.

• A fermentált ételekről tudjuk, hogy rendkívül egészségesek, rendkívül jót tesznek az emésztésnek és a bélflórának, az azonban talán meglepő lehet, hogy a papaja pozitív élettani hatásai is tovább fokozhatók, ha fermentált formában fogyasztjuk.

Ellenjavallatok

• A papajából készült étrend-kiegészítők fogyasztása terhesség és szoptatás ideje alatt kerülendő, mivel nem állnak rendelkezésre megfelelő vizsgálatok a biztonságos használat alátámasztására.

• A szárított papaja fokozza a vas felszívódását, ezért vasat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése esetén fogyasztása kerülendő.

• Ha gyógyszereket szedsz, a papaja fogyasztása előtt konzultálj orvosoddal.

A papaja felhasználási módjai

A papaja nagyon sokféleképpen felhasználható a gasztronómiában.

• Zöld termése a tökhöz hasonlóan főzelékként vagy töltve is elkészíthető, illetve savanyúságként is nagyszerű köret lehet.

• Ha meghámoztuk és eltávolítottuk a magjait, gyümölcssalátákba és zöldsalátába is tehető, nagyszerű kiegészítői a friss zöldségek és az avokádó.

• A papaja gyümölcsturmixokba és smoothie-kba téve is nagyon finom.

• Készülhetnek a papajából szószok is például grillezett húsok vagy tenger gyümölcsei mellé.

• A papaja kiváló alapanyaga lehet pudingoknak, jégkrémeknek, süteményeknek.

• A papaja grillezve is nagyon finom. Szeleteljük fel, és grillezzük meg mindkét oldalát néhány percig.

• Lekvárt is főzhetünk belőle, amely nagyszerű süteményekbe, palacsintába téve is.

papaja

A papaja gyümölcsturmixokba és smoothie-kba téve is nagyon finom – fotó: Shutterstock

A papaja vásárlása és tárolása

Lehetőleg minél sárgább héjú papaját válasszunk, egy picit legyen benyomható, de a szár végén nehogy lágy legyen a gyümölcs! A papajának, amíg fel nem daraboljuk, nincs szaga, ezért ha a héjának túl intenzív az illata, valószínűleg túlérett a gyümölcs.

A félig éretlen papaja szobahőmérsékleten 1–3 nap alatt megérik.

Maximum egy hétig áll el, így célszerű minél hamarabb felhasználni. A már felvágott papaja húsát tegyük hűtőszekrénybe jól zárható dobozba, és akár le is fagyaszthatjuk.

Forrás: greendex.hu