A sertéstakarmányozás legnagyobb hányadát, mennyiségben mintegy 75 százalékát a hízósertések takarmánya teszi ki. Ennek megfelelően nagy gondot kell fordítani a megfelelő takarmányok összeállítására.
Az egyes telepek között jelentős eltérések mutatkoznak az állatok elhelyezését, a takarmányozási technológiát illetően. Ezért mindig törekedni kell arra, hogy a telep adottságaihoz, az állomány genetikai képességeihez legjobban illeszkedjen az alkalmazott takarmány. Vannak olyan gazdaságok, ahol technológiai feltételek hiánya miatt nem tudják alkalmazni a több fázisú hízó takarmányozást, ezért 30–35 kilogrammos testtömegtől vágásig ugyanazzal a takarmánnyal etetik az állatokat. Ez több szempontból is helytelen irányelv, amit a táblázat adatai igazolnak. Ebben az egyes hízó korcsoportok takarmányának fontosabb beltartalmi ajánlását foglaltuk össze.
Beltartalom | 30–40 kg | 40–70 kg | 70–110 kg |
Nyersfehérje, % |
16,5–17,0 | 16,0–17,0 | 14,5–15,0 |
DE, MJ/kg | 13,5–14,0 | 13,2–13,6 | 13,2–13,4 |
ME, MJ/kg | 12,9–13,4 | 12,7–13,1 | 12,7–12,9 |
Lizin, % | 0,9–1,07 | 0,83–0,96 | 0,75–0,85 |
Met+Cisztin, % | 0,58–0,69 | 0,56–0,64 | 0,50–0,57 |
Nyerszsir, % | 3,5–4,0 | 3,5 | 3,0 |
Nyersrost, % | 3,5 | 3,5 | 3,5 |
A vitamin, NE/kg | 4000 | 4000 | 4000 |
D vitamin, NE/kg | 800 | 800 | 600 |
E vitamin, mg/kg | 50 | 50 | 50 |
Kalcium, % | 0,66 | 0,66 | 0,56 |
Foszfor, % | 0,55 | 0,55 | 0,50 |
Nátrium, % | 0,17 | 0,17 | 0,17 |
(forrás: Magyar Takarmánykódex, 2004.)
Kétféle hízótáp
Az állatok minimum kétfázisú takarmányozást igényelnek a hízlalás időszaka alatt. Ennek élettani magyarázata, hogy az átlagos napi testtömeg-gyarapodás mértéke a hízlalás első szakaszában növekszik, majd stagnál, azt követően csökkenni kezd. A mértéke fajtánként változó, és eltérést mutat az ártányok és a kocák esetében. Az életkor előre haladtával és a testtömeg növekedésével együtt változik a testfelépítés összetétele is. Eleinte a test víztartalma nagyobb, izomzatra, fehérjére épül a szervezet, míg magasabb testtömegnél már emelkedik a test zsírtartalma, ezáltal csökkentve az értékesebb hús részarányát a szervezetben. Ennek megfelelően célszerű 65–70 kilogrammos testtömegig hízó I., azt követően pedig hízó II. takarmányt etetni.
Az alkalmazott takarmányozási technológia alapvetően kétféle lehet:
– csak abrakkeverékre alapozott takarmányozás,
– kombinált takarmányozás.
A gazdaságok többségére a kizárólag abraktakarmányra alapozott hízósertés takarmányozás a jellemző. A kombinált takarmányozás ugyanis vagy nagyobb kézi munkaerőt (például tömegtakarmány, silókukorica szilázs, zöldtakarmányok etetése, kiosztása), vagy speciális takarmányozási rendszert igényel (például moslékos etetési rendszer tejipari melléktermékek etetéséhez). A kizárólag abraktakarmányra alapozott hízósertés takarmányozás alapja a telep adottságaira alapozott takarmány receptura. A takarmány összetételének jelentős részét a szemes termények teszik ki, elsősorban kukorica, árpa, másodsorban búza, tritikálé, ritkábban zab, rozs. A fehérje-hordozók közül legjellemzőbb a 46 százalék nyersfehérje tartalmú extrahált szójadara alkalmazása, ritkábban az extrahált napraforgó, illetőleg a takarmányborsó fordul elő. A takarmány nyersrost-tartalmának beállítására a búzakorpa, mint malomipari melléktermék alkalmas, bár nagyon kétes mikrobiológiai állapotú búzakorpákkal is lehet találkozni, ami roppant veszélyes lehet a mikotoxinok káros hatása miatt. Ezért inkább a szárított cukorrépa-szelet, vagy a lucerna pellet javasolható erre a célra.
Ad libitum
Az egyik legfontosabb komponens a takarmánygyártó üzemek által forgalmazott komplett premixek vagy supplementek, esetleg koncentrátumok bedolgozása a gyártók által javasolt arányban, mert ezek az alapanyagok tartalmazzák a vitaminokon és mikroelemeken túlmenően a makroelem, és szintetikus aminosav kiegészítéseket is. A megfelelő energia-szint biztosításához növényi eredetű, szilárd halmazállapotban forgalmazott 80–99 százalék olajtartalmú készítmény javasolt. Amennyiben folyékony halmazállapotú olaj bevitelre van lehetőség, akkor az olcsóbb megoldást jelent. A hízósertések takarmányozása mindig ad libitum történjen, hiszen az elsődleges cél a minél rövidebb elkészülési idő, azaz minél nagyobb tömeggyarapodás elérése. Természetesen fontos szempont a takarmány ára is, de a drágább takarmánytól jobb tömeggyarapodás, alacsonyabb fajlagos takarmány-értékesítés várható. Ezáltal az egy kilogramm tömeggyarapodásra eső takarmányköltség csökkenthető.
Nagyon fontos, hogy minden állat fel tudja venni a megfelelő takarmányadagot, ezért a moslékos etetésnél a vályúhossz igazodjon a falka nagyságához, illetőleg az önetetők soha ne ürüljenek ki, mert az a takarmány kiosztásnál verekedést, stresszhatást okoz az állatoknak. Lényeges az állatok folyamatos, jó minőségű ivóvízzel történő ellátása, ami a megfelelő takarmányhasznosítás alapja.
Takarmánykiegészítők
A teljesség igénye nélkül megemlítek néhány, takarmányban alkalmazható takarmánykiegészítő anyagot, melyek alkalmazásával nagymértékben lehet javítani a hízók takarmányozási színvonalát:
– enzimek: alkalmazásukkal javul az egyes táplálóanyagok emészthetősége, ezáltal nagyobb hányaduk hasznosul és épül be az állatok szervezetébe,
– toxinkötő anyagok: kiemelten fontos feladat a takarmányban „némán” jelenlévő mikotoxinok semlegesítése, melyek igen nagy gazdasági kártételt okozhatnak,
– savasság-szabályozó anyagok: egyrészt segítenek a megfelelő bélflóra fenntartásában, másrészt jó étrendi hatással bírnak,
– íz és aroma-anyagok: hatásukra a takarmány ízletesebb, vonzóbb lesz az állatok számára,
– probiotikumok, prebiotikumok: egyik alternatívái az antibiotikum hozamfokozóknak, ezért jelenlétüknek egyre nagyobb szerepe van a takarmányozásban.
Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy a sertéstartás legnagyobb költségtényezője a takarmányozás, azon belül is a hízósertések takarmányozása. A takarmány összeállítása, a megfelelő receptúrák kiválasztása és elkészítése nagy jelentőséggel bír, hiszen a napi tömeggyarapodás és a fajlagos takarmányfelhasználás javításával nagymértékben csökkenthető az egy állatra jutó takarmány költség, ezáltal javul a termelés gazdaságossága.
Balla Gyula
Vitafort Rt.