A superfood mítosza: tényleg szükség van rájuk?

Manapság mindenhol a „superfood" kifejezést halljuk, de kevesen tudják, hogy ez csupán egy marketingfogás. Sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), sem az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) nem ismeri el hivatalosan ezt a kategóriát.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) is arra figyelmeztet, hogy a „szuperélelmiszerek" tudományos alapon nem értelmezhetők, ez az elnevezés csupán jól csengő marketingeszköz: azokat a az élelmiszereket nevezik így, amelyeknek makro- és mikrotápanyag-tartalma kimagasló, és ebből fakadóan kivételes egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Azonban a valóság az, hogy a hazai élelmiszerek ugyanolyan egészségesek lehetnek, mint az egzotikus „csodatermékek". Akkor miért is fizetnénk többet? Nézzünk néhány példát!

Olcsó és hazai szuperélelmiszerek

1. Chia mag helyett lenmag

A chia magot sokan fogyasztják magas rost-, fehérje- és ómega-3-tartalma miatt, de a lenmag, valamint annak olaja legalább ilyen értékes! Sőt, ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban gazdagabb is, ahogy folsavban és káliumban is, és még fehérje is több van benne, mint a chia magban. Emellett fontos, hogy könnyedén beszerezhető itthon, ráadásul töredékáron.

lenmag

A lenmag rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik, és könnyedén beszerezhető itthon – fotó: Shutterstock

2. Gránátalma helyett cékla

A gránátalma antioxidáns-bomba, de drága. Helyette válaszd a céklát, amely szintén tele van vitaminokkal, rostokkal és gyulladáscsökkentő hatású vegyületekkel. Sok szívbarát káliumot és folsavat tartalmaz, levelei pedig K-vitamint. Ráadásul itthon is könnyen elérhető, és az ára is barátibb.

3. Gojibogyó helyett aszalt vörösáfonya

A gojibogyó ugyan tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, lassítja az öregedés jeleit, támogatja a szem egészségét, és erősíti az immunrendszert, emellett gazdag rostforrásként vasat, káliumot, valamint A- és C-vitamint, illetve fehérjét is tartalmaz, de igen drágán juthatunk csak hozzá. A vörösáfonya hasonló tápanyagprofillal rendelkezik, például tartalmaz karotinoidokat, köztük béta-karotint, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át az egészséges bőr, szem és az erős immunrendszer érdekében. Emellett likopin is van benne, amely segíthet megvédeni a bőrt az UV-károsodástól, és hasznos vas-, kálium- és C-vitaminforrás. Szintén rendelkezik öregedésgátló tulajdonságokkal, segíti az immunrendszert, és a szívet is védi, ráadásul jóval olcsóbb.


4. Quinoa helyett köles

A quinoa teljes értékű növényi fehérjeforrásként ismert, valamint gluténmentes, hasznos rost-, B-vitamin- és ásványianyag-forrás, de a köles szintén kiváló alternatíva! Ráadásul szintén gluténmentes, B-vitaminokban gazdag, rostokban és foszforban pedig gazdagabb is, mint a quinoa. Bár nem teljes értékű fehérjeforrás, azonban feleannyiba sem kerül, mint a quinoa.

5. Spirulina helyett spenót

A spirulina egy alga, és a természet leggazdagabb és legteljesebb tápanyagforrásának tekintik, így nehezen helyettesíthető. Gazdag káliumban, C-, E- és B-vitaminokban, illetve jótékony növényi vegyületekben. Ha nem is tudja mindezt a spenót, de szinte mindenhol kapható, tartalmaz A-, C-, E- és K-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat, mint a kálium és a kalcium. Olyan növényi vegyületekben is gazdag, amelyek elősegítik az energiatermelést és a szív egészségét, és remekül beépíthető az étrendbe.

Ne hagyd magad megvezetni!

A „szuperélelmiszerek" címkéje nem jelent többet egy jól kitalált marketingfogásnál. Nem kell egzotikus és drága termékeket venned ahhoz, hogy egészségesen étkezz! A hazai élelmiszerek ráadásul nemcsak olcsóbbak, de fenntarthatóbb választást is jelentenek.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock