Kémiai úton a szén-dioxidból zsírmolekulákat lehet előállítani, ami így tehermentesítheti a bolygót a növény- és állattenyésztés környezetkárosító hatásai alól.

A Bill Gates által is támogatott amerikai startup cég, a Savor talán rátalált a megoldásra, hogy hogyan lehet jóízű ételeket készíteni a bolygó károsítása nélkül: a légkörből kinyert szén-dioxid segítségével állítanak elő vajat és más zsíralapú termékeket. Ez azért rendkívül fontos eredmény, mert az állattenyésztés a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 14,5 százalékáért felelős, a népesség növekedésével pedig várhatóan még tovább fog nőni az állati eredetű termékek iránti kereslet, ami tovább melegíti a bolygót.

Az élelmiszeripari szakemberek ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy növényi alapú termékeket fejlesszenek és dobjanak piacra, azonban ezek nem mindig vagy csak kevéssé hasonlítanak az állati eredetű termékek ízére és állagára. Ráadásul az olyan anyagok felhasználása, mint amilyen a pálmaolaj, szintén aggodalomra ad okot, hiszen súlyos erdőirtásokkal jár együtt.


A kaliforniai Savor kutatói elmondták, hogy mint minden molekulának, a zsírnak is egy meghatározott kémiai képlete van, a zsírok és olajok molekulái szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből állnak, tehát a szén-dioxidot alapul vége zsírmolekulákat lehet felépíteni hő és hidrogén felhasználásával.

A Savor szerint nemcsak vajat, hanem tejet és sajtot is elő lehetne állítani ilyen módszerrel, de fagylaltok és étolaj készítését is tervezik. Az egyetlen kérdés az, hogy az emberek hajlandók-e ilyen élelmiszereket fogyasztani.

Forrás: hvg.hu

Az indexkép csupán illusztráció: Shutterstock