Az ázalékok nagyon hatásosak, elkészítésük pedig rendkívül egyszerű.

Mi az az ázalék?

Az ázalék a növényekből nyert kivonatot jelenti. Olyan tápoldat, amely gazdag különböző tápanyagokban, például foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban, melyek segítik a talaj tápanyagellátását. Ha bejut a talajba, akkor a benne lévő nitrogén felszabadul, elősegítve a növények növekedését. A megmaradt növényi részek pedig segítik a talaj humuszképződését, amitől javul a talaj állapota. Nagyszerűsége elsősorban abban rejlik, hogy sokszor ki sem kell tenned a lábad a kertedből, máris remek tápoldatot készíthetsz a növényeidnek.


Rengeteg gyógynövény, fűszer vagy „gyomnövény" áll rendelkezésedre ehhez, és így a vegyszerektől is elbúcsúzhatsz.

Csalánlé

A legnépszerűbb, legkönnyebben kivitelezhető permet. A csalán levelei és szárai értékes anyagokat tartalmaznak: rengeteg káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat, továbbá A-, B-, C- és K-vitamint és szerves savakat is ad a növényeknek.

Fűszernövények

Az oregánóból készített forrázat nagyszerű segítség a növények számára: 10 gramm oregánóhoz adjunk 2 deciliter forró vizet, hagyjuk állni egy órát, szűrjük le, majd keverjünk három rész vízhez egy rész főzetet. Szórófejes flakonba töltve permetezzük a növényeinkre!

permetezés

Szórófejes flakonba töltve permetezzük a növényeinkre az ázalékot – fotó: Shutterstock

Pitypanglé

Mivel karógyökereivel mélyre hatol, a pitypang értékes tápanyagokat szív fel a földből. Gazdag káliumban is, így olcsó és magas tápanyagtartalmú permet készíthető belőle. Gyökerestől dobj bele egy nagy vödörbe kb. 1 kg pitypangot, majd öntsd fel 4 liter vízzel! Hagyd állni 3–4 hétig, majd szűrd át, és hígítsd fel vízzel, mielőtt kijuttatod!

Szegfűszeg és fahéj

Csigák, tetvek, bolhák és poloskák ellen is véd. 1 evőkanál fahéjhoz 1 liter forró vizet kell keverni, majd 10–15 szem szegfűszeget. 24 óráig áztasd, szűrd le, hígítsd fel 2 liter vízzel, és már használhatod is.

Feketenadálytő-lé

Közkedvelt ázalék a nadálytőből készült oldat is. A növény gyökere szintén mélyre nyúlik, nitrogént, káliumot, magnéziumot és vasat hoz a felszínre, amit a szöveteiben raktároz. További pozitívuma, hogy nagyobb zöld tömeget is képez, amivel a talaj szervesanyag-tartamát is növelni tudja. Vízbe áztatva kioldódik belőle a rengeteg tápanyag. Egy nagy hordóba vagy vödörbe áztasd be úgy, hogy ellepje a víz. Néhány hétig hagyd állni, ezalatt kiváló trágya és tápanyag válik belőle.

Bodzalé

Hajtása erősíti a növényeket, és védi őket a kártevőktől. Virága szintén erősítő hatású. Előbbihez 40 gramm fekete bodzát főzz 10 liter vízben 20–30 percig, majd miután kihűlt, hígítsd 10 liter vízzel. 50 gramm friss virágot is használhatsz 3 liter vízben főzve, majd 1:1-es arányban hígítva használd.

Fokhagymalé

Baktériumok és gombák ellen is véd ez az erjesztett ázalék. 2–3 kg pikkelylevelet 10 liter vízbe áztass be 8 napig, majd hígítsd tízszeresen.

Gilisztaűző varádicsázalék

Gombák, baktériumok ellen jó megoldás, főleg a borsó esetében a babrozsda ellen, uborkánál, szőlőnél, almafánál lisztharmat ellen, burgonyánál, paradicsomoknál baktérium ellen is bevethető. 1 kg száraz virágot 3–5 napig áztass 5 liter vízben, majd az ázalékot 15 liter vízzel hígítva használd.

Kamillaázalék

Levéltetvek ellen nagyszerű megoldás: 1 marék virágot 1,5 liter vízbe áztass be másfél napra, szűrd le, és ötszörös arányban hígítsd.

kamilla

Levéltetvek ellen jelent megoldást a kamillaázalék – fotó: Shutterstock

Tejes permet

Nem ázalék ugyan, de nagyon hatásos a kertben: védi a paradicsomot a gombák és a vírusok ellen, és segít a kalciumhiány okozta betegségek orvoslásában. 1 liter tejet 10 liter vízzel hígíts fel, majd a folyadékot permetezd a paradicsomokra.

Az ázalékok elkészítése

Az ázalékok készítése általában egyszerű, és keverhetők is a fenti növények (például a csalán a fekete nadálytővel). Az áztatás hatására a növények lebomlanak, a tápanyagok pedig a vízbe kerülnek, vegyszermentes oldatot alkotva. A megfelelő hígítás fontos, az ázalékot nagy hordóban vagy vödörben érdemes kikeverni. Fontos lefedni! A növényeket érdemes felaprítani, és esővízzel a legjobb felönteni.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: Shutterstock