A magyar konyha jellegzetes fűszere a fokhagyma, azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy a héjában is rengeteg tápanyag rejlik.

A fokhagymafogyasztás egészségügyi előnyei

A fokhagyma kedvelt fűszerünk, amely nagyon sok ételben felhasználható, és amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Többek között segít szinten tartani a koleszterinszintet, támogatja a szív egészségét, az immunrendszert, véd a megfázás ellen. Azonban kiderült, hogy a héja is igen hasznos lehet.


Mire jó a fokhagyma héja?

A fokhagyma héja is ehető, és bár önmagában nem túl finom, és az állaga sem a legjobb, azonban extra fűszeres, fokhagymás ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható.

Ha olyan mártást készítesz, amit úgyis leszűrsz, törd össze a gerezdeket úgy, hogy rajtuk hagyod a héját, hogy a maximális ízt nyerhesd ki.

A fokhagyma héját beleteheted levesekbe, például húslevesbe.

Nem csupán azért érdemes használni a fokhagyma héját, mert extra ízt ad az ételeknek, hanem mert rengeteg tápanyagot tartalmaz. Tele van A-vitaminnal, amely fontos például a látás szempontjából, továbbá C-vitaminnal, amely segíti a szervezet gyógyulását, és erős antioxidáns.

Emellett rengeteg gyulladáscsökkentő fenilpropanoid antioxidánst is tartalmaz.

fokhagyma

A fokhagyma héja extra fűszeres, fokhagymás ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható – fotó: Shutterstock

A feljegyzések szerint a fokhagymát már 5000 évvel ezelőtt is használták az egyiptomi és indiai kultúrákban. Az emberek hagyományosan gyógyászati célokra alkalmazták. Idővel az egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kutatások arra összpontosítottak, hogy hogyan befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egyes tanulmányok azt is vizsgálták, hogy a fokhagyma milyen előnyökkel jár a rák kockázatának csökkentésében.

Egy 2018-as cikk szerint a fokhagyma májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel allicint tartalmaz, antibiotikumként is hat. Egy 2018-as kutatás szerint hatékony lehet az antibiotikumoknak ellenálló organizmusok ellen is. A fogyasztása segíthet a bakteriális fertőzések kezelésében, egy másik tanulmány szerint pedig segíthet a „rossz" koleszterinszint csökkentésében.

Forrás: divany.hu