Az indiai eperfa (Morinda citrifolia) gyümölcsét (főleg lé formájában) világszerte egyre többen fogyasztják, és az európai piacon is egyre jelentősebb a forgalma.

A köznyelvben noninak nevezett növény Polinéziából és Ausztráliából származik, de ma már Kelet-Ázsiában és több más körzetben is elterjedt. Édes-savanykás ízű, rücskös felületű, sárgás-zöld gyümölcsét – amely tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag – az ausztráliai őslakosok évszázadok óta gyógynövényként (többek között fájdalomcsillapítóként, illetve sebgyógyításra) és élelmiszerként egyaránt használják.

Az indiai eperfa (Morinda citrifolia) gyümölcse a noni egyre népszerűbb

Az indiai eperfa (Morinda citrifolia) gyümölcse a noni egyre népszerűbb – Fotó: Pixabay

A noni tápértéke magas, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni kellemetlen (kék penészes sajtra, egyesek szerint hányadékra emlékeztető) penetráns illatát. A noni illata főzéssel jelentősen enyhül, ezért a gyümölcsöt nem is fogyasztják nyersen.


A gyümölcs magas arányú C-, A- és B-vitamin tartalma laboratóriumok által egyértelműen bizonyított, a betegségek gyógyításában való felhasználási lehetőségét az orvostudomány nem támasztja alá, bár a gyümölcslét kifejezetten ezzel reklámozzák, és a felhasználók – proxeronin tartalma révén – bizonyos roboráló és a szervezet egyensúlyát helyreállító hatását vélelmezik.

Forrás: freshplaza.de

Indexkép: Pixabay