Hatalmasat emelkedett az utóbbi időszakban a kakaó ára, ezért számos édességgyártónak lépnie kellett a népszerű élvezeti cikknél: sok esetben csökkentik a csokoládé kiszerelését, és egyre több esetben a csokoládé alapanyagát, a kakaót veszik ki az egyenletből – írja a portfolio.hu.

És nemcsak hogy rekordmagasságba emelkedett a kakaó ára, ennél nagyobb probléma az, hogy a közeljövőben nem várható enyhülés.

A kakaótermesztés esetében egy földrajzilag behatárolt, koncentrált piacról van szó, hiszen a globális kínálat kb. 60 százalékát Elefántcsontpart és Ghána adja, melyek közül előbbi a legjelentősebb kitermelő, csakhogy az elmúlt időszakban az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás és az országon áthaladó Harmattan passzátszél következtében elkezdtek kiszáradni az elefántcsontparti kakaóföldek, ami természetesen meglátszott a termésen. A legutóbbi szüreti időszakban az átlagosnál nagyjából 40 százalékkal alacsonyabb lett a terméshozam.


Félő, hogy így a kínálat nem fog tudni lépést tartani a magas kereslettel, és jelentős hiány lép fel a kakaópiacon – ezt a várható hiányt árazva lőtt az egekbe a kakaó jegyzése.

A New Yorkban kereskedett határidős ügyletek átlagosan jóval 3500 dollár alatt maradtak tonnánként az 1980-as évektől 2023-ig minden évben. Február 22-én a kakaó határidős jegyzései először lépték át a 6000 dollárt tonnánként. Szakértők szerint ráadásul a tendencia tovább folytatódhat.

Ennek következménye lehet az, hogy egyes csokoládékból 10 grammot lefaragnak a gyártók, az ár csökkentése nélkül.

Ugyanis az, hogy a vállalatok a magasabb költségeket a fogyasztókra hárítják, újra és újra árat emelve, egy idő után romló értékesítési számokkal járhat, hiszen a fogyasztók a legnagyobb valószínűséggel az édességekre fordított kiadásokat fogják csökkenteni, ha az infláció tovább emelkedik.

csoki

A fogyasztók a legnagyobb valószínűséggel az édességekre fordított kiadásokat fogják csökkenteni, ha az infláció tovább emelkedik – fotó: Shutterstock

És ha a megoldást nem jelenthetik a további áremelések, mást kell az édességgyártóknak kitalálniuk – ezért csökkenteni fogják a csomagolás méretét, és olyan termékeket népszerűsítenek, melyek kevesebb kakaót tartalmaznak.

Az Egyesült Államokban jelenleg is a csokoládészeletek több mint 40%-át valami mással töltik meg, például karamellel, dióval vagy gyümölccsel.

A babok őrlése során keletkező kakaóvaj a csokoládé egyik legfontosabb összetevője – egy átlagos tábla tejcsokoládé kb. 20% kakaóvajat tartalmaz. Egyes élelmiszer-gyártók viszont a kakaóvaj egy részét például pálmaolajjal helyettesítik a termékeikben.

A kakaó magas ára miatt várhatóan egyre több ilyen újítás fog megjelenni a piacon.