A cukkininek nincs karakteres és jellegzetes íze, viszont bővelkedik tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Tartalmaz mangánt, folátot, káliumot, A-, C- és B-vitamint, kalciumot, rostokat és antioxidánsokat is, melyek hozzájárulnak az egészséghez és az erős immunrendszerhez.

A cukkinifogyasztás egészségügyi előnyei

Fogyókúra idején a cukkinit mindenképpen illesszük be az étrendünkbe, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, ellenben rostokban bővelkedik, így sokáig érezzük jóllakottnak magunkat.

Kilencen százaléka víz, amely belülről hidratálja a testet, de a szépségápolásban is hasznát vehetjük, mert az arcbőrt is hidratálja, illetve ha karikára vágott cukkinit helyezünk a szemünk alá, a szem alatti táskák, duzzanatok hamar megszűnnek. Emellett a bőrgyulladások kezelésében is segíthet.

A cukkini béta-karotint is tartalmaz, amely A-vitaminná alakul a szervezetben, ez pedig hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez.

Gazdag forrása továbbá a kalciumnak is, ezáltal hasznos lehet a csontok és a fogak erősítésében.


A cukkininek szerepe lehet a magas koleszterinszint csökkentésében is. Minél gyakrabban fogyasztjuk, annál nagyobb eséllyel előzzük meg az érelmeszesedés kialakulását. Rendszeres fogyasztása segít megőrizni a szív egészségét is kálium-, rost- és antioxidánstartalmának köszönhetően, emellett a magas vérnyomás csökkentésében is segíthet.

cukkini

A cukkini gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és ómega-3 zsírsavakban – fotó: Shutterstock

A cukkini gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és ómega-3 zsírsavakban, melyek segítenek megvédeni az agyat a szabad gyökök káros hatásaitól. Ezek a tápanyagok elősegítik az agy egészséges működését, és csökkentik a stroke, a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatait.

A cukkini étrendbe történő beillesztése segíthet a látási problémák, a szürkehályog elleni védekezésben is, hiszen A-vitaminban, szelénben, luteolinban és zeaxantinban is bővelkedik, melyek mindegyike hozzájárul a szem egészségéhez.

Tartalmaz továbbá aminosavakat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és K-vitamint is, amelyek az egészséges csontokhoz és izmokhoz szükségesek.

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A cukkini hálás növény, mert kis odafigyeléssel a legtöbb kertben termeszthető, és lédús, kellemes ízű termése nagyon sokféleképpen elkészíthető.

Forrás: gyogyszernelkul.com