Az emberek rendszerint azért szednek több étrend-kiegészítőt, hogy elkerüljék az olyan súlyos betegségeket, mint a rák, miközben – ritkán ugyan, de – esetleg éppen ők serkentik a daganatos sejtek burjánzását ezzel.
Mit kell tudni a C-vitamin szedéséről?
Sokan ezer milligrammos vagy annál is koncentráltabb C-vitamin tablettát szednek, mondván, abból nem lehet baj. Az valóban igaz, hogy a vízben oldódó vitaminoknál könnyebben megszabadulunk a feleslegtől (zsírban az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a K-vitamin oldódik), de ez nem jelenti azt, hogy a túladagolásuk jót tesz nekünk. Az emberi szervezet egyszerre kb. 200 milligramm C-vitamint tud feldolgozni, ezért ha ennél többet viszünk be, válasszuk a fokozatosan kioldódó hatóanyagú tablettákat.
A gyomorból az étrend-kiegészítők az emésztőrendszeren keresztül a véráramba kerülnek, és ha a szervezet nem tudja ezeket elég gyorsan feldolgozni, a vitaminokból kialakult instabil molekulák megzavarhatják a normális sejtműködést, megtámadhatják az egészséges sejteket, és serkenthetik a rákos daganatok növekedését. Ezért fokozottan figyeljünk oda, mennyi C-vitamint szedünk egy nap.
Sokan a sportolás hiánya és a nem megfelelő étrend miatt szednek étrend-kiegészítőket, és a hiánybetegségek esetén valóban szükség lehet külső vitaminpótlásra, azonban fontos tudni, hogy a kiegyensúlyozott, ultrafeldolgozott ételekben szegény, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend mindazt biztosítja a szervezetünknek, amire annak szüksége van.
Ahhoz például, hogy elég C-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, együnk meg két kivit, mellyel 150 milligramm jól felhasználható, természetes C-vitaminhoz jutunk, ennyit pedig egyszerre fel is tudunk dolgozni. Néhány órával később együnk citrusféléket, paprikát, homoktövist, csipkebogyót, petrezselymet, melyek kiemelkedően sok C-vitamint tartalmaznak.
A kiegyensúlyozott étrend mindazt biztosítja a szervezetünknek, amire annak szüksége van – fotó: Shutterstock
A B-vitaminok szedésével is óvatosnak kell lenni
Az Ohio Állami Egyetem kutatásából kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik nagy dózisú B6- és B12-vitamint szedtek, négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz képest, akik nem szedtek étrend-kiegészítőket. A kutatók kiemelték, hogy csak a nagy dózisú B-vitamin-kiegészítők szedése lehet ilyen veszélyes. Mindenképpen olvassuk el tehát a dobozon a napi ajánlást, és azt ne lépjük túl.
A B-vitaminok remekül bevihetők élelmiszerekkel, például a húsok, tojás, halak fogyasztásával fedezni tudjuk szükségletünket, és azokból nem tudunk annyit enni, hogy túladagoljunk bármiféle vitamint.
Ha táplálkozásunk egészséges, változatos, és tartalmazza a megfelelő tápanyagokat, akkor télen csupán a D-vitamin az, amit érdemes pótolni késő tavaszig.
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock