Cameron Wicks, a Wisconsini Egyetem élelmiszermérnöke rájött, hogyan lehet megelőzni, hogy a fagyi elolvadjon. Wicks polifenolokat adott a jégkrémhez, ami amellett, hogy segít megőrizni a gombóc állagát, még egészséges is.

A polifenolok nem a fagyi olvadását gátolják meg, hanem egy olyan hálót hoznak létre a benne található zsír- és fehérjerészecskék között, amely segít megőrizni a gombóc alakját. A fagylaltban található jég tehát ettől még elolvad, és bár nem folyik a fagyi, de megmelegszik.

Wicks a legjobb eredményeket akkor érte el, amikor jelentős mennyiségű polifenolt adott a fagyihoz: ebben az esetben a szobahőmérsékleten hagyott kanál fagylalt négy órán keresztül megőrizte az alakját, de kisebb mennyiség esetén is lehetett késleltetni az olvadást.


A pontos mennyiséget még ki kell kísérletezni; a cél az, hogy a fagylalt tovább ellenálljon az olvadásnak, és az íze is változatlan maradjon.

A kutató elmondta, hogy a polifenolok egészségesebb alternatívát jelenthetnének, mint az állagjavítók, amelyeket jelenleg tartalmaznak a fagylaltok, különösen ha természetes forrásból, például zöld teából vagy áfonyából származnak.



Wicks szerint ez a fagyi főleg ott tehet jó szolgálatot, ahol nehezebb hűtőszekrényhez jutni.

Forrás: qubit.hu

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock