A menta egy jellegzetes aromájú fűszernövény, amivel szinte napi szinten találkozhatunk. Amellett, hogy teaként fogyasztjuk, ott van rágógumikban, szájvizekben, fogkrémekben, emellett gyakran a fűszerkeverékek is tartalmaznak ilyen-olyan mentafajtákat.

Egészséges frissítő a nyári időszakban

A menta egy évelő gyógynövény, gyakran tavak, folyók, hűvös és nedves foltok közelében, részleges árnyékban virágzik. Természetesen ott van a kiskertekben is, hiszen népszerű gyógynövény, amit főleg limonádékban, üdítőkben, valamint különféle finomságok készítésére használunk fel. Több fajtája létezik, amiket mindenkinek érdemes lenne termesztenie.

A legnépszerűbb mentafajták

A mentáknak ma már több száz változata létezik, fajtól függ, hogy mekkorára nő és hogyan néz ki. Az illóolaj-tartalmuk azonban megegyezik. Ez az, ami megadja a gyógynövényre annyira jellemző íz- és illatvilágot - írta meg a Greendex.

Világszerte termesztett mentafajta

A borsmenta az egész földön jelen van. A különleges fűszer- és gyógynövény az árvacsalánfélék családjába tartozik, azon belül a menták nemzetségének tagja. Kutatások szerint két faj, a vízi menta és a fodormenta hibridje. A nevében a bors szó a növény erős és borsos ízére utal. Az első példányt az 1600-as évek végén fedezték fel Angliában.

Jó tulajdonsága, hogy bírja a téli fagyokat, de cserébe gazdag, mélyrétegű, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Vízigényes, éppen ezért gyakran található meg tavak és folyók környezetében. Európa és Ázsia egyes térségein vadon is terem.

A gyógyhatását sokan ismerik. A virágzáskor gyűjtött növény már kellemetlen szagú, hiszen ilyenkor megnövekedik a mentofuran-tartalma. A borsmenta hazánkban főleg teaként ismét. A mentol miatt hűsítő érzést kelt, amely refelktorikusan érszűkületet okoz. Csökkenti a viszketési ingert a bőr felszínén. Kiváló választás migrénes rohamok esetén, hiszen görcsoldó hatásokkal rendelkezhet. Gyakran alkalmazzák reumatikus betegségek kezelésére használt krémek alkotórészeként.

Friss vagy szárított leveleket hozzáadhatjuk forró és jeges teákhoz egyaránt, de kiváló választás a nyári időszakban limonádékhoz, koktélokhoz, esetleg mocktailokhoz. Az egyik legjobb fűszernövény az alkoholmentes italokhoz. Ha mindez nem lenne elég, akkor nyugodtan adjuk hozzá csokoládékhoz, süteményekhez, a borsmenta kiegészíti továbbá az édes ízeket, az étcsokoládé kesernyésségét. A brownie egyik titkos összetevője lehet.

Borsmentaolajként pedig használható fagylaltokhoz, sorberekhez, bögrés süteményekhez, de még a mousse-ok ízfokozójaként is alkalmazható. Forró nyári napokon a gyümölcssaláták, valamint a zöldsaláták egyik fő alapanyagának számít.


Kerti/köményes, vagy fodormenta

Több néven ismert ez az Európa-szerte ismert, az ázsiai térségben őshonos mentafajta. Szintén egy vízigényes növényről van szó, így gyakran találkozhatunk vele vízpartokon és nedves területeken. Kiválóan termeszthető azonban kertekben. Íze kellemes, mentolos, bővelkedik cseranyagokban és flavonoidokban. Az olaját a leveléből vonják ki, amit júniustól augusztusig gyűjthetünk.

A gyógyászati célokra azonban főleg a növény szárából lefosztott leveleket alkalmazzák. Hatóanyagainak hála kiváló székhajtó, görcsoldó, emésztésjavító, emellett fokozza az epetermelést, nem utolsó sorban gyomorerősítőként is megállja a helyét. Káros mellékhatásáról nem tudni.

Friss ízének hála sokféleképpen használható, így hozzáadhatjuk hűsítő italokhoz, koktélokhoz, hústöltelékekhez, fagylaltokhoz, illetve gyümölcssalátákhoz. Nem ritka, ha likőrök és cukorkák ízesítőjeként találkozunk vele. Ha mindez nem lenne elég, akkor fűszerként ízletes fodormentaszószt készíthetünk belőle, amely remek kiegészítője a báránysülteknek.

Kevésbé ismert fajtái

Ott van a zöldmenta, amely a legmagasabb mentoltartalommal rendelkezik. Ebből készül a legfinomabb frissítő tea. Ami a gyömbérmentát illeti, segíti az emésztést, nyugtatja az idegrendszert, csökkentheti a stresszt, emellett segíti a fejfájás tüneteinek enyhítését. Balkonon és teraszon egyaránt nevelhető, nem kell neki a nedves talaj, csak félárnyékos hely.

Ami pedig az almaillatú mentát illeti, itthon kevesen ismerik, az angoloknál azonban kedvelt gyógynövénynek számít. Az igazi angol mentaszósz ebből készült, amit főleg báránysültek mellé fogyasztanak.

A mentatea jótékony hatásai

A borsmenta és a fodormenta egyaránt alkalmas arra, hogy teát készítsünk belőle. A fodormenta azonban alig 0,5 százalékos mentol-tartalommal rendelkezik, szemben a borsmenta 40 százalékával, ez adja ennek a fajtának a jellegzetes zsibbasztó ízét. A fodormenta könnyebb és édesebb, a borsmenta viszont élesebb ízű, már-már fűszeresnek mondható.

Naponta 3-4 csészével bátran fogyaszthatjuk, amit lehetőleg étkezések között tegyünk meg. Főleg görcsoldásra, puffadás kezelésére alkalmazzák. Teához használjunk 150 ml forró vizet és hagyjuk állni a leveleket 5-10 percig, majd igyuk meg.

A fodormenta szintén szélhajtó, görcsoldó, segíti az emésztést, fokozza az epetermelést, eközben megszünteti a gyomorfájást, gátolja a bélrenyheséget, serkenti a vérkeringést. Nemrég felfedezték, hogy az ebből főzött tea a nőknél gátolni tudja a túlzott szőrnövekedést. A tea hatóanyaga a férfiak esetében pedig csökkenti a nemi hormonok szintjét.

Mire használható a borsmentaolaj?

A mentaolaj régóta ismert és használt gyógyászati készítmény, amit elsőként az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak alkalmaztak. Egészségmegőrző hatása miatt azonban rendszeresen érdemes használni.

Ismert köptető, segítheti a légutakat, taszítja a nyálkahártyát, csökkenti az orrdugulást. Az egyik legjobb illóolaj a megfázás, az influenza, köhögés és arcüreggyulladás ellen. Enyhítheti a gyomorpoblémákat is. Egy korábbi kutatásból kiderül, hogy a borsmentaolaj kapszula formájában még az irritábilis bélszindróma (IBS) természetes kezelésére is alkalmas lehet.

Hidratálja az égett bőrt

Kevesen tudják, de a borsmentaolaj aromája, illata jótékonyan hat az égett bőrre, enyhítheti a nyári leégést, a fájdalmakat, de még megelőzésképpen is használhatjuk. SPF-értéke magasabb, mint bármely más illóolajé.

Cserépben és kertben egyaránt könnyen nevelhető - fotó: pexels.com

Antioxidánsokban gazdag

Végül, de nem utolsó sorban a borsmenta antioxidánsokat tartalmaz. Ezek hasznos kiegészítői lehetnek a gyógyulási folyamatoknak, hiszen megakadályozzák gyulladást a bélben. Gyakran alkalmazzák Chron-betegeknél, hiszen enyhítheti a problémákat az étkezések között. Ezt azzal teszi, hogy képes csökkenteni a görcsös bélmozgásokat.

Hogyan neveljünk saját mentát?

A menta a kezdő hobbi kertészek egyik legjobb alapanyaga. Egy hálás gyógynövényről van szó, ami ha megveti magát a kertben, akkor kiirtani sem lehet onnan. Nem szereti a sok fényt, de kedveli a mély termőréteget, a jó vízgazdálkodást. Jól fejlődik laza, homokos talajban is. Tavasszal magról vagy szétosztással lehet szaporítani.