Az ízületi fájdalmak hátterében gyakran gyulladásos folyamatok állnak, ezért a panaszok kezelésére olyan ételek fogyasztása ajánlott, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Halak

A lazac, a makréla és a szardínia gazdagok gyulladáscsökkentő ómega-3-ban, és rengeteg D-vitamint tartalmaznak, ami elengedhetetlen a kalcium megfelelő felszívódásához. Ez azért fontos, mert a kalciumhiány ízületi fájdalmakat, izomgörcsöket okozhat, és idővel növeli a csontritkulást kockázatát.


Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek tele vannak antioxidáns hatású mikrotápanyagokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást. A leveles zöldek kalciumban és K-vitaminban is gazdagok, ami szintén hozzájárul a csontok egészségéhez. Mivel a K-vitamin zsírban oldódó vitamin, a leveles zöldeket egyszeresen telítetlen zsírokkal, például olívaolajjal érdemes párosítani, így javíthatjuk a K-vitamin felszívódását. Ráadásul az olívaolaj is gyulladáscsökkentő, ezért ezzel is támogatjuk az ízületek épségét.

zöldségek

A zöld leveles zöldségek tele vannak antioxidáns hatású mikrotápanyagokkal, melyek csökkentik a gyulladást – fotó: Shutterstock

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns. A C-vitamin a kollagéntermelést is elősegíti, ami a bőr, a haj, a körmök, valamint a csontok és ízületek szempontjából is lényeges fehérje a szervezetben.

bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns – fotó: Shutterstock

Füge

A füge is támogatja az ízületek egészségét. Egy adag szárított füge közel ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej. Emellett számos növényi vegyületet is tartalmaz, antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ásványi anyagok közül magnéziumot és káliumot is biztosít a szervezet számára.

Dió

A dió segít enyhíteni a gyulladásos ízületi fájdalmakat. A diófélék nagy mennyiségben tartalmaznak alfa-linolénsavat (ALA), amely csökkentheti a gyulladást és az ízületi fájdalmakat okozó oxidatív stresszt.

Káposztafélék

A keresztes virágú zöldségek is jót tesznek az ízületeknek, mivel a K-vitamin kiváló forrásai. Ezenkívül glükozinolátokat, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fitokemikáliákat is tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni az ízületeket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól és gyulladásoktól.

karfiol brokkoli

A keresztes virágú zöldségek is jót tesznek az ízületeknek – fotó: Shutterstock

Mit tehetsz még az ízületeid védelme érdekében?

• Fogyassz elegendő folyadékot, ugyanis ez is segít az ízületek épségének megőrzésében, és csökkenti a merevségüket. A megfelelő hidratáltság az ízületek körüli porcok egészségét is támogatja.

• A rendszeres mozgás rugalmasan tartja az ízületeket, fenntartja az izomerőt az ízületek körül, amivel megelőzhetők a sérülések. Ízületi probléma esetén a séta, az úszás vagy a kerékpározás lehet a legjobb választás.

• Az erős izmok védik az ízületeket, ezért az izomerősítő gyakorlatok elősegíthetik a csontsűrűség növelését és az ízületi betegségek kockázatának csökkentését.

• A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kiegyensúlyozott étrend támogatja az ízületek általános egészségét. Az ómega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek és az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és fenntartani az ízületek egészségét. A fehérje pedig segít a porcok és csontok felépítésében és fenntartásában.

Forrás: mindmegette.hu