A banán nagyon egészséges, tápláló, laktató és sokféleképpen felhasználható. Nem mindegy azonban, hogy mennyire érett, ugyanis teljesen más élettani előnnyel rendelkezik a zöld, éretlen és a barna pöttyös banán.

A banán jótékony hatásai

Egy tanulmány szerint az éretlen banánban található magas keményítőtartalom segít táplálni a bélben élő jótékony baktériumokat, ami elősegíti az egészséges immunrendszer és emésztőrendszer működését.

A banán kiváló kalcium-, kálium-, foszfor-, vas-, A-, B-, és C-vitamin-forrás, továbbá sokféle nyomelemet tartalmaz, jót tesz az emésztésnek, és jótékony hatással van az agyműködésre. Emellett nyugtató hatása is van, ugyanis a benne található triptofán nevű vegyület kedélyjavító.

Azonban ha nem jól tároljuk a banánt, akár már órák alatt elkezd megbarnulni. Tehetünk valamit ez ellen?


A banán tárolása

Ha szeretnéd, hogy a banán ne érjen olyan gyorsan, azaz ne kezdjen már a vásárlás után néhány órával barnulni, van egy módszer, ami segíthet (állítólag így akár három hétig is friss marad a gyümölcs): vásárlás után azonnal fóliázd be a banánok levágott szárát ott, ahol a növényről leválasztották. Minél szorosabban tekered be, annál jobb! Ezek után pedig akaszd fel a gyümölcsöt, hogy levegőzzön, és a saját súlya se nyomja össze!

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock