A Novoszibrszki Műszaki Egyetem munkatársai tisztán szerves polimer anyagok elegyéből olyan biogélt dolgoztak ki, amely a friss gyümölcsök felületén egy vékony bevonatot alkotva, szobahőmérsékleten is jelentősen meghosszabbítja azok eltarthatóságát – olvashatjuk az atas.info/news hírportálon.
A módszer jelentősen csökkentheti a gyümölcsök romlási veszteségét – fotó: pixabay.com
Jekatyerina Litvinova, az Intézet vezető kutatója elmondta, hogy a gyümölcsillatot árasztó bevonat a betakarítás előtt akár a fán is vagy az osztályozás során is felhordható a gyümölcsökre, fogyasztás előtt pedig vízzel könnyen le lehet mosni, de az emberi szervezetbe kerülve sem okoz semmiféle károsodást.
A gélt eddig almán és mandarinon kipróbálva megállapították, hogy azok eltarthatósága a kezeletlen gyümölcsökhöz viszonyítva, mintegy háromszorosára, azaz három hétre terjedt ki. Később más gyümölcsökre is megvizsgálják a szer hatását.
Az eredmény mindenképpen figyelemre méltó, és jelentősen csökkentheti a gyümölcsök romlási veszteségét, ezért célszerű lenne a gélt Magyarországon is kipróbálni.