A Savor Foods Limited kaliforniai startup cég egy új módszert fejlesztett ki, aminek köszönhetően vajszerű zsírt állítanak elő, mindezt szén-dioxid és hidrogén felhasználásával.

Miből jött az ötlet?

A vállalat elmondása szerint az alapja ennek az volt, hogy minden zsír szén- és hidrogénatomok láncaiból áll. A startup egy olyan termokémiai folyamatot engedélyeztetett, amivel zsírmolekuláikat építhetnek fel, ezzel pedig olyan élelmiszereket helyettesíthetnek, mint a vaj, a sajt, a tej, vagy éppen a fagylalt. Ezek nem csak azonos textúrájúak, de még valódi termékek is, amiknek állítólag ugyanolyan az ízük, mint az eredetieknek - írta meg a green.hu.

A folyamat során nem bocsátanak ki semmilyen üvegházhatású gázokat, nem kell hozzá termőföld, víz is alig, legalábbis a hagyományos mezőgazdasági termékekhez képest. Ezzel pedig a szintetizált zsír karbonlábnyoma jóval kisebb, mint az állati zsíroké.


Megkülönböztethetetlen a valóditól

Az eddigi tapasztalatok és tesztek alapján kiderült, hogy a Savor alternatív vaja szinte ugyanolyan, mint az igazi vajé, de ez még közel sem elég ahhoz, hogy piacra léphessenek vele. A cégnek még sok kihívást kell leküzdenie ahhoz, hogy értékesíthessék a terméket.

"Jelenleg előkereskedelmi fázisban vagyunk, és a szabályozási jóváhagyások megszerzésén dolgozunk, hogy eladhassuk a vajunkat"

– mondta Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója, aki szerint a vaj legkorábban 2025-ben kerülhet a boltok polcaira.

Bőven akad támogatójuk

A vállalkozást az ismert üzletember, Bill Gates is támogatja az ötletben. Sőt, elmondása szerint a cégnek valóban van arra esélye, hogy egy sikeres vajalternatívát alkosson meg. Mivel jó ízű és kémiailag is megfelel minden szabálynak, így ők az egyetlenek, akiknek ez eddig sikerült. Bár még mindig sokan ódzkodnak a laboratóriumban előállított alternatíváktól, a Savor gyártmánya lehetőséget ad arra, hogy ezek az emberek az íz miatt már ne aggódjanak többé.

A lakosság számára a legfontosabb az íz és az állag - fotó: pexels.com

Bill Gates kihangsúlyozta, hogy az élelmiszer-alternatívákra szükség van a szénlábnyom csökkentésének érdekében. Mivel az állattenyésztés felel a globális üvegházhatású gázok 14,5 százalékáért, ha a populáció ilyen mértékben növekszik, akkor nem marad Föld, amin termelhetnénk.

A milliárdos szerint az ilyen termékeknek, mint az említett vaj, csak akkor van létjogosultságuk, ha azok képesek rövid idő alatt tömegesen elterjedni. Ehhez arra van szükség, hogy megfizethetőek legyenek, tehát ugyanolyan áron adják őket, mint az állati eredetű termékeket. Ennek kapcsán elmondta, hogy a szén-dioxidból készült vaj még csak a kezdet. A cégnek ugyanis terve, hogy tejet, fagylaltot és sajtot is készítsen a jövőben.