Idén már 11. alkalommal rendezte meg a Szántóföld Napja elnevezésű programsorozatát a BASF Hungária Kft. Agrodivíziója. Az ország négy tájegységén ezúttal Kondoros, Hajdúböszörmény, Szekszárd és Beled volt az érintett helyszín. Tudósításunk az első, kondorosi helyszínről szól.

A jövőre 150 éves BASF a termékeiket választó gazdáknak köszönhetően a tavalyi év során is sikeres volt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2017-ig 19 új termékkel lépnek a piacra, melyek közül kettőt már idén bemutatnak. A BASF küldetésének tekinti, hogy a magyar mezőgazdaság innovatív és megbízható partnere legyen. A folyamatos fejlesztések során bemutatott új termékek szintén azt a célt szolgálják, hogy a gazdák minél több hozamot érhessenek el, egy ilyen rendezvény pedig remek alkalom arra, hogy az újításokat a célközönségnek bemutassák.

A szervezők a komoly szakmai program mellett egy kis játékkal is kedveskedtek a vendégeknek, hiszen a jövőre megújuló Jumbo Turbo® nevének kiválasztásába is bevonták a jelenlévőket.
Egresits József kereskedelmi- és Krasznai Gábor Agrodivízió vezető bevezetőjükben elmondták, hogy a Szántóföld Napját negyedik éve tartják Kondoroson, ahol a rendezvény helyszínét a Magvető Zrt. biztosította számukra, míg a kísérleteket Paulik István magántermelő területén állították be. Ezúttal azonban néhány változtatással éltek a korábban megszokottakhoz képest, nagyobb hangsúlyt fektetve a kísérletek bemutatására, és az interaktív kommunikációra.
Épp ezért a szakmai tapasztalatokat is a gyakorlatban adták át, a résztvevők körében felmerülő kérdések gyors és alapos megválaszolásával.

Információ és tapasztalatcsere

Kondoros gazdaságában 25 éve béke uralkodik, hisz valamennyi gazda számára ismert cél az, hogy mindenkinek életteret biztosítsanak. Köztudottan viszontagságos ma a mezőgazdaságban dolgozni, de a kilátások biztatók, mert a tervezett profitot el tudják érni, még ha többet jelen körülmények között nem is sikerül.
Az időjárás jelentősen kihatott a termesztés jelenlegi állapotára, hiszen a télben tavasz volt, márciusban szárazság, így a búzában jelentkező fertőzést is csak meglehetősen későn észlelték. Aztán lehűlt az idő, a növények számára nem történhetett meg a szükséges tápanyagfelvétel, egy szárában maradt a búza, ezért az már most látható, hogy ebből a növényből idén rekordtermés nem várható. Mindemellett a jelenlegi fejlődési körülményeket a rágcsálók kártétele is alaposan befolyásolja, hiszen a nyúlnak már a harmadik nemzedéke táplálkozik és e mellett a mezei pocok kártétele is jelentős.
A hat helyszínen bemutatott növényvédelmi kísérlet során a résztvevők a napraforgó, a kukorica, a kalászosok és a repce jelenlegi állapotát tekinthették meg.

Napraforgó növényvédelmi technológia

A napraforgó növényvédelmi technológiájának helyszínén Pálfay Gábor a Clearfield® gyomirtási rendszerről beszélt, kiemelve, hogy a Pulsar® erős levélen keresztüli hatása mellett a Wing-P® által biztosított tartamhatásra is szükség van a teljes biztonsághoz. Ezen túlmenően a gombabetegségek elleni védekezésre hívta fel a figyelmet. Hasznos tanácsokat adott a fehér- és szürkepenészes rothadás, a fekete szárfoltosság a hamuszürke hervadás, valamint a diaportés szárfoltosság, kártételének kivédésére.

Hangsúlyozta, hogy e betegségek nagyon gyorsan képesek felszaporodni és óriási károkat tudnak okozni. Különösen igaz ez akkor, ha a megjelenésük elején nem veszik elég komolyan őket. A szakember azt is elmondta, hogy a betegségek hosszú ideig képesek támadni a napraforgót, ezért a Pictor® kétszeri alkalmazása adja ellenük a legbiztosabb védelmet. Először abban az állapotban, amikor még traktorral bele lehet menni a táblába, majd virágzáskor.

A napraforgó növényvédelmi technológiájáról IDE kattintva részletesen is olvashat.

A kukorica növényvédelméről

A kukorica gyomirtási technológiájáról dr. Torma Mária elmondta, hogy a magról kelő és az évelő gyomok irtásánál a BASF termékeinek hatékonysága közelít a 100%-hoz.

A megújuló Jumbo Turbo® hatékonyságáról beszélve a jelenlévők megtudták, hogy a készítményt akár a magról kelő (egy- és kétszikű), akár a már nehezebben irtható évelő gyomok ellen is érdemes lesz majd bevetni, míg az évelő gyomoktól mentes területen az Ordax® Super a BASF ajánlata.

Németh Balázs a Retengo® Plus kezelések hatásáról elmondta, hogy – bár az adott területen még nem történt meg – a növényvédő készítményt 10 leveles állapottól virágzásig lehet kijuttatni. Ez az eljárás már csak hidastraktorral oldható meg, de akkor is érdemes, mert különösen jó védelmet biztosít a gombabetegségek ellen.
A Retengo Plusszal kezelt kukorica magasabb termést biztosít, amit a tavalyi 44 kísérleti helyszín eredményei egyformán bizonyítanak. A szakember azt is elárulta, hogy a Retengo Plus a stressz által okozott termésveszteség mérséklésében is fontos szerepet játszik.

A kukorica növényvédelmének részleteiről a Retengo Plus kapcsán IDE kattintva olvashat.

Kalászosok növényvédelme

A kalászosok növényvédelmére vonatkozóan dr. Füzi István arra irányította a figyelmet, hogy szinte mindig vannak lappangó, látens fertőzések a búza állományokban, és az e miatt fellépő termésveszteség évjáratonként eltérő. Az idei év „slágerbetegsége” a sárga rozsda volt, amely a szakember tapasztalatai szerint ritkán üti fel a fejét. Ezt igazolja az a tény is, hogy az ideihez hasonló járványra legutóbb 2001-ben volt példa. Megfigyelései szerint a hazai fajták általában fogékonyabbak a sárgarozsdára (a külföldiek ellenállóbbak), és a betegség az egész országban megjelent.


Az erre vonatkozó védekezésnek preventíven kell történnie, a jó eredmény eléréséért idén akár háromszor is szükség volt a rá, a BASF három lépésből álló technológiája (először Inovis®, majd Opera® New, végül Osiris®) megfelelő időzítéssel a legkritikusabb helyzetekben is teljes biztonsággal védte a növényállományt a fertőzéstől. (A kondorosi területen kétszer is elegendő volt, de az oda vetett fajta kevésbé fogékony a sárgarozsda fertőzésre.)
Mivel a gyógyítás körülményes, a szakember szerint a megelőzés a legjobb módszer a betegség kivédésére.

Az őszi búza gyomirtásáról Hangyel Attila beszélt. Véleménye szerint a mai, korszerű gyomirtóknak már sokoldalúaknak és rugalmasan időzíthetőnek kell lenniük, méghozzá a területre vetett kultúrnövény károsítása nélkül. Az idén bevezetett gyomirtó szerük, a Biathlon® 4D rugalmasan időzíthető, őszi kalászosok esetén tavasszal, a vegetációs idő kezdetétől, valamint tavaszi kalászosok esetén háromleveles állapottól egészen a zászlóslevél kiterüléséig kijuttatható. Kijuttatása Dash® HC hatásfokozóval javasolt (Biathlon 4D 50g/ha + Dash HC 1,0 l/ha). A Dash HC optimalizálja a permetlécseppek elterülését a levélfelületen és növeli a hatóanyagok felvételi sebességét és elterjedését a levélben.

-    Egy jó gyomirtónak hideg és meleg idő esetén is jól kell működnie – magyarázta a szakember.
A Biathlon 4D gyomirtó hatását a vegetációs időszak elején, hűvösebb időjárás esetén is ki tudja fejteni.  Problémamentesen használható tankkeverékben egyszikűirtókkal, gombaölő szerekkel, rovarölő szerekkel, növekedésszabályozókkal és folyékony műtrágyákkal, valamint széles hatásspektrumának köszönhetően hatékony védelmet biztosít minden jelentős magról kelő és évelő kétszikű gabona gyomfaj ellen.

A repce növényvédelméről


A repcekezeléseket Ádámszki Tamás mutatta be, ahol a hagyományos repce őszi gyomirtására a Butisan® Complete, Clearfield® repce őszi gyomirtására a Cleratop® készítményt javasolta. Utóbbinál nincs szükség bemosó csapadékra, így ebben az esetben megvárható, hogy a gyomok a területen kikeljenek.
A technológiára vonatkoztatva a regulátorozást Caramba® Turbo gombaölő szerrel érdemes elvégezni, ami ősszel, a növény  4-6 leveles állapotában, vagy tavasszal a szárba indulás időszakában a leghatékonyabb.

A repce betegségei ellen a napraforgóban is javasolt Pictor készítményt ajánlotta, mely megjelenése óta meghatározó terméke az olajnövényeket fertőző gombák elleni védelemnek. A termék különlegessége, hogy élettani hatásának köszönhetően gombafertőzés-mentes körülmények között is bizonyítottan növeli a termést.

A parcellabejárást követően a szakemberek a „Kérdések-Válaszok” programrész alatt a szántóföldön tett látogatás során a résztvevőkben felmerülő szakmai kérdésekre adtak választ.

A kondorosi házigazdák - vendégszeretetük bizonyságaként - a helybéli gyerekek mezőgazdasággal kapcsolatos rajzpályázatának legszebb képeit bemutató kiállítással kedveskedtek a megjelenteknek.

A Szántóföld Napja rendezvény társkiállítói

Agrárin Kft.

Agrindex Kft. - Agrárunió Magazin

Agro-Tipp Kft.

Agrofórum Kft.

Agroinform Kft.

Amazonen-Werke Kft.

Bearing Expressz Kft.

Caussade Semences Hungary Kft.

Euralis Vetőmag Kft.

KWS Magyarország Kft.

Limagrain Central Europe SE

Magyar Mezőgazdaság Kft.

Mezőhír Média Kft.

Monsanto Keresekedelmi Kft.

RAGT Vetőmag Kft.

SAATEN-UNION Hungária Kft.

Tradisco Kft.

Yara Hungária Kft.

Zsigmond Kft. - Agro Napló