Gyümölcslevek: ellentmondásos megítélés

Egykor csodaszerként ittuk, ma már egyes szakemberek inkább ártalmas italnak tartják; Tim Spector epidemiológus szerint a gyümölcsleveket „egészségügyi figyelmeztetéssel" kellene ellátni.

Mennyi az annyi?

Nem mindegy, hol élünk: az USA-ban a 100%-os gyümölcslé még mindig az elsősorban ajánlott ital a víz mellett, Kanadában viszont száműzték az ajánlásokból. Az Egyesült Királyság és Hollandia napi egy pohárnál húzza meg a határt, Új-Zéland csak heti egyszer javasolja, Ausztrália pedig csak „alkalmanként".

Előnyök: van még ok inni

Sammie Gill, a Brit Dietetikus Szövetség szakértője szerint a gyümölcslevek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és polifenolokkal. Egy sor tanulmány is bizonyítja: csökkenthetik a gyulladást, és támogatják a szív- és érrendszert.

A másik oldal: cukor, cukor, cukor

A WHO szerint a cukorbevitelt napi 10% alatt kellene tartani, egy 150 ml-es narancslében azonban 12 gramm cukor van – tehát nem nehéz átlépni a határt. Ráadásul a levekből hiányzik a rost, a gyors felszívódás pedig a vércukorszintet is megdobja.

A zöldséglevek kevesebb cukrot és több tápanyagot kínálnak: a céklalé nitrátot, a kelkáposzta magnéziumot és kalciumot. De a szakértők szerint a zöldséget sem érdemes „meginnunk" – rágni kellene.

Turmix vagy juice?

Ha már, akkor inkább házi turmix! A rostokat is megtartja, főleg ha a héjat sem dobjuk ki. És ha már keverjük, adjunk hozzá zöldséget, joghurtot, magvakat, hogy laktatóbb és egészségesebb legyen.

Végszó: maradjunk mértékletesek

A legtöbb ország napi 125–150 ml-t javasol. Többre nincs szükség, és semmiképp nem helyettesíti az öt ajánlott napi zöldség-gyümölcs adagot. Ne a léből várjuk a csodát – de kis mennyiségben jó kiegészítő lehet.

Forrás: theguardian.com

Indexkép: Shutterstock