A paprika sokunk kedvence, így természetesen a kertjeinkben is gyakran kap helyet. Azonban nem a legegyszerűbben termeszthető növény, így sajnos gyakran előfordul, hogy nincs virág a paprikán, vagy idő előtt hullik le a termés. Az okot nem minden esetben egyszerű kideríteni, de segítünk, hogy melyek a leggyakoribbak.

Ez az oka, ha nem virágzik a paprika

Annak, ha a paprika virágzása elmarad, sok oka lehet, mint ahogyan annak is, ha a virágait még akkor ledobja, amikor nem nyíltak ki. Az egyik ilyen ok lehet a hőmérséklet, hiszen a paprika erre igazán érzékeny. Az optimális nappali hőmérséklet a paprika számára 21  26 Celsius-fok között van, ezért ha az éjszakai hőmérséklet túl alacsony, vagy túl magas, az sajnos a bimbók lehullását eredményezheti.

De abban az esetben is ledobja a paprika a virágait, ha nem volt sikeres a megporzása. Érdemes tehát a beporzók számára vonzó növényekkel körbevenni a paprikát. A túlságosan sok nitrogént tartalmazó műtrágya is lehet az ok, hiszen a növény a virághozás helyett minden energiáját a lombjának fejlesztésére fogja fordítani. Gyanakodhatunk még a rossz termőképességű talajra és a nem elégséges öntözésre is.

Megoldás lehet, ha egy teáskanál magnézium-szulfátot adunk 1 liter vízhez és ezzel öntözzük meg a paprikát. A magas foszfortartalmú műtrágya vagy a csontliszt is segíthet a magas nitrogénszint ellensúlyozásában. Az öntözésről sem szabad megfeledkeznünk, azonban a legjobbat akkor tesszük, ha nem felülről öntözzük a növényt, hanem csepegtető öntözést alkalmazunk. A paprikának sok vízre van szüksége, ezért fontos, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni és bőségesen álljon rendelkezésére víz.

Ezért hullik le idő előtt a paprika termése

A paprika idő előtti lehullásának több oka is lehet. Nagyon fontos, hogy alaposan nézzük meg a növény szárát. Amennyiben a paprika szárán rágásnyomokat találunk, akkor kártevő ellen érdemes védekeznünk. Amennyiben nem látunk a paprika szárán rágásnyomokat, úgy nem volt megfelelő a beporzás. Ilyenkor a terméskezdeményekben nem találhatók magok, ezért az anyanövény megszakítja az érlelésüket, hogy újra próbálkozhasson.

Ekkor nagyon jó választás lehet a paprika mellé ültetett bársonyvirág, amelyik oda fogja csalogatni a beporzókat. De a nagy hőség miatt is elveszíthetjük a paprikákat. 

Így érzi jól magát a paprika a kertben

A paprika nagyon hő-, fény- és vízigényes növény. Legjobban a vályogos talajt kedveli, azonban ha időnként érett komposztot adunk neki, azt bőséges terméssel fogja meghálálni. Akár több éven át is termeszthetjük ugyanabban a talajban.

A palántákat fellazított, betrágyázott talajba ültessük. A palánták ágyása köré húzzunk bakhátat, vagyis készítsünk egy árkot a kapával. Az árkokban meg tud maradni az eső- és az öntözővíz, így érdemes azt kéthetente alaposan feltölteni, hogy a növény kellő mennyiségű vízhez juthasson.


A palántákat májusban, a fagyosszentek után ültessük ki a kertbe, 30x30 cm távolságra egymástól. Mélységük egyezzen meg azzal a mélységgel, ahogyan palántaként az ültetőedényben voltak. A paprika nagyon igényli a rendszeres öntözést. Enélkül ne is álmodjunk bőséges paprikatermésről.

A víz mellett sok is szüksége van. A paprika leginkább a nitrogént igényli, mely sokban segíti a növény fejlődését. A paprika kalciumigényes, de a hazai talajok többsége meszes, kalciumban gazdag. A paprika nagyon kényes a gyomokra, így rendszeresen meg kell tőlük szabadítani, különben nem fog szépen fejlődni.


paprika

A paprika esetében is fontos hogy tudjuk, mi okozhatja a korai terméshullást. Fotó: Shutterstock

Amint eléri a megfelelő érettségi szintet, le kell szedni a termését. Ha a szedéskor pattanó hangot hallat a kocsány, akkor tökéletes érettségi fokában szedtük le a paprikát.

A paprika titkai

Azt, hogy a paprika édes vagy erős, a kapszaicin határozza meg. Azonban óvatosan kóstoljuk meg a paprikákat, ha rá akarunk jönni, melyik milyen, ugyanis a paprika húsának szár közeli része erősebb, mint a hegye. Ennek az oka, hogy itt tartalmaz a legnagyobb mennyiségben kapszaicint.

A paprika csípősségét a Scoville-egységgel határozzák meg. Ez a paprika kapszaicin tartalmát mutatja meg. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100-150 Scoville-egység. A világ legerősebb paprikáját kizárólag kesztyűben lehet megérinteni, különben nagyon hosszú ideig okoz égő érzetet az őt megérintő kezén. Ez a paprika Ausztráliában található, egy gilisztatenyésztő telep közelében. Állítólag az onnan elfolyó víz kitint tartalmazott, mely nagyban hozzájárulhatott a paprika ilyen szintű erősségének kialakulásához. Ez a chili 1,4 millió Scoville-egységet tartalmaz.

A 20. századig csakis csípős paprika volt a szegedi paprika, ám ekkor találtak egy nem csípős palántát, és ez lett az édes paprika palánták első tagja. Azóta jóval többet forgalmaznak az édes szegedi paprikából, mint a csípős változatból.

De nem csupán kapszaicint tartalmaz a paprika, van még benne bőven kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és réz. Nem is beszélve az óriási mennyiségű C-vitaminról.

Paprikában gazdag kertet kívánunk!