A tatárhagyma vagy kínai metélőhagyma olyan ázsiai hagymaféle, amelynek házi termesztése viszonylag egyszerű; eredeti hazájában vadon is megterem. Európában és Amerikában is egyre ismertebb és népszerűbb, ami annak is köszönhető, hogy ennek a hagymafélének rákellenes hatásokat tulajdonítanak.

Itthon is vetheted ezt a hagymafélét; hagymatestet nem képez, azonban akár 20 centiméteres levelei nőnek, amelyeknek fokhagymás illata van. A levelek fél-egy centi szélesek, de nemcsak ezeket lehet fogyasztani, hanem a virágzattal együtt a szárát is.

Szárát évente többször vágják, levele főleg a tavaszi-nyári időszakban vásárolható, virága pedig inkább ősszel. Hazánkban még nem terjedt el, de vannak már, akik termesztik, vetőmagja Magyarországon is kapható.


A tatárhagyma felhasználási módjai

A tatárhagyma íze a snidling és a fokhagyma ízéhez hasonlítható, a metélőhagymáénál karakteresebb ízű. Pesto is készülhet belőle, azonban annak az intenzitása is igen erőteljes lesz.

Nyersen is ehetjük, salátába is remek, de főzve és sütve is fogyasztják. A leginkább fűszerként való használata javasolt, de például egy melegszendvicsre is tehetünk belőle. Keleten olajban kisütve snackként is fogyasztják.

tatárhagyma

Nemcsak a leveleket lehet fogyasztani, hanem a virágzattal együtt a szárát is – fotó: Shutterstock

Dísznövénynek is alkalmas erős, fényes, élénk zöld leveleinek köszönhetően; akár a lakásban cserépben is termeszthető.

Kertben nincsenek nagy igényei, az árnyékot éppúgy bírja, mint a naposabb területeket, ráadásul évelő.

A tatárhagyma fogyasztásának egészségügyi előnyei

A tatárhagymát a hagyományos kínai orvoslás féreghajtásra, immunerősítésre, az emésztés támogatására és a vérszegénység gyógyítására használta már évezredek óta. Egyes mérgek ellenszerének tartották, emellett vérzésszabályzásra, az energiaszint emelésére is bevetették. A kínai gyógyászatban rizómáival dörzsölték be a csípéseket és a kisebb vágásokat.

Légúti megbetegedések esetén elősegíti a gyógyulást, továbbá segít stabilizálni a vérnyomást.

A- és C-vitamin-, rost-, karotin-, riboflavin-, tiamin-, vas-, kalcium- és káliumtartalma magas, de ahhoz, hogy ezeket az előnyöket a legnagyobb mértékben ki tudjuk használni, kevesebb mint öt percen át főzzük vagy süssük.

Forrás: divany.hu