A körte kiváló forrása az élelmi rostoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és hasznos növényi vegyületeknek, jótékonyan hat a bélrendszer és a szív egészségére, sőt még a cukorbetegség ellen is védelmet nyújthat.

Kiváló rostforrás

A körte sok rostot tartalmaz, és már számos kutatás megállapította, hogy a magas rosttartalmú étrend védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A körte antioxidáns-tartalma is magas, és ezek az antioxidánsok, például a procianidinek és a kvercetin, javíthatják a szív egészségével összefüggő vérmarkereket. A kvercetin, ami a körte héjában található flavonoid, egy kutatás szerint jelentősen csökkenti az össz- és az LDL-koleszterinszintet.


Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A rostfogyasztás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti, továbbá a magas rosttartalmú étrend az emésztést is támogatja, ezért jó, ha tudod, hogy a napi ajánlott rostbevitel több mint 20 százalékát egy körte fedezni tudja.

De a körte azért is előnyös a vércukorszint szabályozása szempontjából, mert azon túl, hogy rostban gazdag, alacsony a glikémiás indexe, és magas az antocianintartalma, amelyek mindegyike megakadályozhatja a vércukorszint kiugrását, és segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az élelmi rostok – a bélrendszer és a szív egészségének támogatása mellett – bizonyítottan segítik a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását azáltal, hogy lelassítják azt, hogy a szervezet milyen gyorsan szívja fel a szénhidrátokat és a cukrot.

Heti öt vagy több adag antociánban gazdag gyümölcs, például a piros körte fogyasztása remek módja lehet annak, hogy akár 23 százalékkal csökkentsük a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

körte

Egyetlen körte a napi ajánlott rostbevitel több mint 20 százalékát fedezni tudja – fotó: Shutterstock

Gyulladáscsökkentő hatású

A körtében lévő C-vitamin nagyon hasznos a szabad gyökök ellen, melyek krónikus betegségekhez vezethetnének. Azaz a körte és más, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, sőt az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát is, mint a demencia.

Megfelelő étrenddel a szervezetben lévő gyulladások is csökkenthetők. A körte gyulladáscsökkentő tulajdonságai elsősorban magas antioxidánstartalmának köszönhetők. A flavonoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek csökkentik például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

A bélmikrobiom befolyásolja az emésztés egészségét, de hozzájárul az immunrendszer egészségéhez is. A prebiotikumok erre is jótékony hatással vannak, melyek a körtében is megtalálhatók. A prebiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiom kialakulását, ami rendkívül fontos az emésztés és az általános egészség szempontjából.

Forrás: divany.hu