Indiában az utcákon egy különös, dobra hasonlító, ram kand mool nevű csemegét lehet kapni, mely akár 300 kg-ot is nyomhat, és amelyről eddig nem sikerült kideríteni, hogy milyen növényből készül. A desszert nagyon népszerű, mert kellemesen lehűt a nyári melegben, kiváló szomjoltó, csillapítja az éhséget, és még gyógyhatással is bír. Sóval, citrommal, cukorral és chilivel is kapható.

A botanikusok már az 1980-as évektől próbálják kideríteni, hogy mely növénytől származik a szinte papírvékonyságú eledel, amit egy óriási, vöröses gumószerű hengerről vágnak le – írja a termeszeti.hu. Az árusok azonban nem hajlandók felfedni a beszerzési forrásukat.

Néhányan azt mondják, hogy egy gyökér az alapanyag, mások pedig azt, hogy növényi szár, de megtagadják, hogy megmutassák a növényt.

1994-ben egy botanikus országszerte gyökereket ásott ki, és arra jutott, hogy valószínűleg agávé lehet az alapanyag, de belátta, hogy nem rendelkezik cáfolhatatlan bizonyítékkal. Egy másik botanikus pénzzel igyekezett rábírni egy árust, hogy fedje fel a titkot, mire a férfi azt mondta, hogy a Kitta Nara alapjáról van szó, ami az agávé rostjának neve. Ő azt állította, a csemege alapja nem a gyökér, hanem egy földfelszín feletti növényi rész.


2010-ben DNS-teszteket végeztek, és a szeletek örökítőanyaga 89%-ban megegyezett az agávé DNS-ével. Az agávé azonban nagy mennyiségben mérgező – lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy csak vékony szeleteket árulnak. 2011-ben a kutatók arra gondoltak, hogy a szizálagávé nevű növény lehet az alapanyag, amelyről leszedve a leveleket egy hatalmas, fehér, csőszerű szár marad vissza, de erről sem voltak 100%-ig meggyőződve.

Más tudósok pedig még abban sem biztosak, hogy valóban agávéfajról van szó; egy, az agávékat jól ismerő professzor szerint biztos, hogy nem az, ugyanis az agávé édes, fanyar, rostos, nehéz elharapni, ez a desszert pedig nem olyan édes, puha, és könnyebb harapni is.

Egyes kutatók szerint a Maerua oblongifolia nevű cserje gyökeréből készül a ram kand mool. Tehát azt, hogy mi az alapanyaga ennek a népszerű desszertnek, továbbra is homály övezi.

Indexkép: Youtube-videó