Kevesebb napsütés, hideg reggelek, óhatatlanul gyengül a szervezetünk, erőre kaphatnak a betegségek,  miközben a táplálékkiegészítők egyre megfizethetetlenebbé válnak, nem is beszélve a gyümölcsök, zöldségek jó részéről. Az árak szinte napról napra emelkednek, az egészség lassan luxussá válik mindenkinek.  Az olcsóbb idénytermések eközben kimentek a divatból, azt gondoljuk, ezek kevésbé vitamindúsak és egészségesek, mint szuperélelmiszerek: de ez nem így van – írja az egy.hu.

Ki hinné, hogy a karalábénak magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak?

Amikor főzünk, akkor az a célunk, hogy az elkészülő finomság legyen tápláló, értékes, a szervezet számára hasznos, fedezze a test vitaminszükségletét, és közben maradjon megfizethető is. Ahhoz, hogy mindezen igényünk teljesüljön, érdemes idényszerű és lokálisan megtermő zöldségeket, gyümölcsöket választani alapanyagként. Lássuk, hogy mik ezek!

káposzta

A káposztafélék egész évben fogyaszthatók „frissen" is, mert kiválóan viselik a tárolást – fotó: pixabay.com

Káposzta

A káposzta nagybani ára kilónként 270-280 forint között mozog. Rendkívül egészséges, vitamindús zöldségek: 100 gramm káposzta 40-50 mg C-vitamint tartalmaz, ezenkívül található benne A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is.

Egész évben fogyasztható „frissen" is, mert kiválóan viseli a tárolást. Számos pozitív élettani hatása van, például helyreállítja a bélflórát, kitisztítja a bélrendszert, fokozza az immunrendszer védekezőképességét. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, emiatt természetes antibiotikumnak is tekinthető.


Karalábé

Hiszed vagy sem, de a karalábénak magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy felvegye a harcot a szabadgyökök ellen. Feltölt energiával, fitten tart. Van benne B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, illetve kalcium, kálium, magnézium, vas és szelén.

Kiváló antioxidáns, jó hatással van –a B-vitamin-tartalmának köszönhetően – az idegekre is,  a benne lévő E-vitamin pedig szebbé teszi a bőrünket. Magas vastartalma közreműködik a vérképzésben, a kálium a vérnyomást szabályozza, a magnézium pedig a csontokat és az izomzatot tartja megfelelő állapotban. Kilós ára 200-300 forint mozog a nagybanin.

Sárgarépa

Kilója 250 forint körül van. Magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően kiváló őszi csemege: kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is van benne.

Tisztítja a bélrendszert, ajánlott ízületi gyulladásban szenvedőknek, jót tesz a szemnek, és hatékony a betegségmegelőzésben. Fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin,  antioxidánsainak köszönhetően megvéd bennünket a szabad gyökök káros hatásaitól, emeli a nyálkahártya ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

retek

A retek hatékonyan segíti az emésztést – fotó: pixabay.com

Retek

Egy csokor retket már 120 forintért is lehet kapni a nagybanin. A retek rendszeres fogyasztásával megvédhetjük a sejtjeinket az oxidatív stressz károsító hatásaitól, sok rost is van benne, ami hatékonyan segíti az emésztésünket.

Tartalmaz még folsavat, B-vitamint, K-vitamint, káliumot, mangánt, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, rézt és cinket is. Igazi mindenes: segíti a méregtelenítési folyamatokat, és tisztítja a vért.

Ha piacolunk, akkor viszonylag olcsón hozzájuthatunk a fejes salátához (250 Ft/darab körül), és ne feledkezzünk meg a petrezselyemzöld, a kapor, a zellerzöld hasznosságáról sem.

gyümölcsök

Válasszunk mindig idénygyümölcsöket – fotó: pixabay.com

Alma, szilva, körte, szőlő

Az alma 300, a szilva 400 Ft/kg áron kapható a nagybanin. A szilva jó C-vitamin-forrás, gazdag B-vitamin-komplexben, K-vitamint is tartalmaz, ami segíti a véralvadást, a csontok fejlődését és az Alzheimer-kór tüneteinek mérséklését.

Az alma is tele van C-vitaminnal, magas a rost- és káliumtartalma, nagyon gazdag polifenolokban, amelyek antioxidánsként működve, gyulladáscsökkentő, vérkeringést javító hatással rendelkeznek. Hozzájárulnak a tüdő védelméhez is. Kutatások igazolják, hogy az alma csökkenti a magas vérnyomást, és segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is.

A körte és a szőlő kilónként 5-600 forint körül van, a déligyümölcsök közül pedig a banán a legolcsóbb a maga kilónkénti 600 forintos árával. A teljes nagybani árlista itt érhető el.

Az ősz és a tél az idényzöldségek időszaka lesz: igyekezzünk minél több utánpótlást ezekből biztosítani! Ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről sem, illetve néha próbáljunk meg egy-egy marék olajos magot, mákot vagy gombát is fogyasztani!

Fontos a krumpli és a tojás beiktatása is az étrendünkbe, és ne feledjük: a változatos táplálkozás mellett a friss levegőn eltöltött idővel, a mozgásban gazdagabb életmóddal és a kielégítő mennyiségű és minőségű alvással is nagyon sokat tehetünk egészségünkért!