A világ népességének folyamatos növekedésével és a termőföld források szűkös rendelkezésre állásával egyre fontosabbak lesznek a kevés föld és kevés víz használatával élelmiszert termelő megoldások – írja a hortidaily.com.

Kiemelik, hogy az ilyen innovatív létesítmények ékes példái lehetnek a tengervízre telepített üvegházak, amelyek a napenergiát és a bőségesen rendelkezésre álló tengervizet használják ki. Az üvegházak a tengervíz elpárologtatása és kondenzálása révén előállítják a növénytermesztéshez szükséges édesvizet, mérséklik a hőséget, és talaj nélküli termesztéssel jelentős mennyiségű élelmiszer alapanyagot tudnak előállítani.

A tengervízre telepített üvegházak, amelyek a napenergiát és a bőségesen rendelkezésre álló tengervizet használják ki

A tengervízre telepített üvegházak, amelyek a napenergiát és a bőségesen rendelkezésre álló tengervizet használják ki – Fotó: Shutterstock


Különös előnyük, hogy a szárazföldi növénytermesztéstől egyáltalán nem vonnak el öntözővizet, termelésük abszolút környezetbarát és fenntartható módon történik, mivel növényvédő szert egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben használnak. Ez a megoldás lehetővé teszi a növénytermesztés kiterjesztését olyan körzetekre, ahol az hagyományos módszerrel nem valósítható meg.