A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 2025 júniusában átlagosan 128,0 pontot ért el, ami 0,7 ponttal (0,5 százalékkal) magasabb májushoz képest. Míg a gabonafélék és a cukor árindexei csökkentek, a tejtermékek, a hús és a növényi olajok indexeinek emelkedése ellensúlyozta őket. Összességében az FFPI 7,0 ponttal (5,8 százalékkal) volt magasabb, mint a 2024. júniusi szint, de 32,2 ponttal (20,1 százalékkal) maradt el a 2022 márciusában elért csúcstól.


A FAO gabonaárindexe júniusban átlagosan 107,4 pontot ért el, ami 1,6 ponttal (1,5 százalékkal) alacsonyabb májushoz képest, és 7,8 ponttal (6,8 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A kukorica globális ára a második egymást követő hónapban meredeken csökkent, mivel Argentínában és Brazíliában a növekvő szezonális kínálat fokozta a versenyt a főbb exportországokban.

Júniusban a cirok és az árpa világpiaci ára is csökkent. Ezzel szemben az északi féltekéről érkező betakarítási nyomás ellenére a nemzetközi búzaárak hónapról hónapra emelkedtek, ami főként néhány kulcsfontosságú termelőterület, köztük az Orosz Föderáció, valamint az Európai Unió egyes részei és az Amerikai Egyesült Államok időjárási aggodalmait tükrözi. A FAO összes rizs árindexe 0,8 százalékkal esett az indica fajták iránti gyengébb kereslet miatt.

élelmiszer

A FAO gabonaárindexe júniusban átlagosan 107,4 pontot ért el – fotó: Pixabay


A FAO növényi olaj árindexe júniusban átlagosan 155,7 pontot ért el, ami 3,5 ponttal (2,3 százalékkal) magasabb az előző hónaphoz képest, és 18,2 százalékkal haladja meg a 2024. júniusi szintet. A növekedés elsősorban a pálma-, repce- és szójaolaj magasabb árának tudható be, ami bőven ellensúlyozta a napraforgóolaj árának enyhe csökkenését. A pálmaolaj nemzetközi ára júniusban közel 5 százalékkal emelkedett, nagyrészt az erős globális importkeresletnek köszönhetően, a megnövekedett árversenyképesség mellett.

A szójaolaj ára júniusban is emelkedett, amit a bioüzemanyag-szektor magasabb alapanyag-keresletére vonatkozó várakozások befolyásoltak a Brazíliában és az Amerikai Egyesült Államokban bejelentett támogató politikai intézkedések bejelentését követően. A repceolaj árát támogatták a 2025/26-ban továbbra is szűkös globális kínálatra vonatkozó várakozások. Ezzel szemben a napraforgóolaj globális ára csökkent a fekete-tengeri régióban megnövekedett termelés várakozása miatt.


A FAO húsárindexe júniusban átlagosan 126,0 pontot ért el, ami 2,6 ponttal (2,1 százalékkal) emelkedett májushoz képest, és 7,9 ponttal (6,7 százalékkal) emelkedett az egy évvel korábbi értékhez képest, ami új rekordmagasságot jelent. A növekedést a baromfi kivételével minden húskategória magasabb árai okozták. A szarvasmarhahús globális ára új csúcsot ért el, ami a Brazíliából érkező exportellátás szűkülését és az Amerikai Egyesült Államok erős keresletét tükrözi, ami felfelé irányuló nyomást gyakorolt az ausztrál exportárakra.

A sertéshús jegyzései a stabil kínálat mellett a szilárd globális importkereslet miatt emelkedtek, míg a juhhús ára a harmadik egymást követő hónapban meredeken emelkedett, amit a stabil nemzetközi kereslet és az óceániai export alacsonyabb elérhetősége támogatott. Ezzel szemben a baromfihús ára tovább csökkent, amit a magas patogenitású madárinfluenza május közepén történt kimutatását követő exportkorlátozások bevezetését követően Brazíliában bőséges belföldi kínálat nyomást gyakorolt. A hatás azonban részben ellensúlyozódott a hónap későbbi részében, mivel Brazília HPAI-mentes státuszát visszaállították a kereskedelmi gazdaságokban nem előforduló új járványok nélküli 28 napos időszak után, ami egyes kereskedelmi partnereket a korlátozások enyhítésére késztetett, és az importkereslet fokozatos fellendülését eredményezte.

élelmiszer

A sertéshús jegyzései a stabil kínálat mellett a szilárd globális importkereslet miatt emelkedtek – fotó: Pixabay


A FAO tejárindexe júniusban átlagosan 154,4 pontot ért el, ami 0,8 ponttal (0,5 százalékkal) emelkedett májushoz képest és 26,5 ponttal (20,7 százalékkal) az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A legnagyobb havi emelkedést a vajárindex regisztrálta, 2,8 százalékkal, új rekordra, 225 pontra. A folytatódó emelkedő tendenciát elsősorban az óceániai és az Európai Unió tartós kínálati szűkössége, valamint az Ázsiából, többek között a Közel-Keletről érkező erős importkereslet okozta. Új-Zéland szezonális termelési lassulásba kezdett, míg az Európai Unióban a környezetvédelmi előírások által kiváltott állományzsugorodások visszafogták a tejtermelés bővülését, egyes nyugati régiókat pedig tovább érintettek a kéknyelv-betegség vírus 2024 végi kitörésének elhúzódó hatásai.

Az Amerikai Egyesült Államokban az alacsonyabb havi vajtermelés és a tavalyi szint alá eső készletek további nyomást gyakoroltak az árakra. A sajtárak is emelkedtek a harmadik egymást követő hónapban, a kelet-ázsiai kiskereskedelmi és vendéglátóipari kereslet továbbra is szilárd miatt. Ezzel szemben a sovány tejpor ára 0,6 százalékkal csökkent, míg a teljes tejpor csökkent (2,3 százalék) a visszafogott kereslet és a bőséges globális kínálat közepette.


A FAO cukorárindexe júniusban átlagosan 103,7 pontot ért el, ami 5,7 ponttal (5,2 százalékkal) alacsonyabb májushoz képest, ami a negyedik egymást követő havi csökkenést és a legalacsonyabb szintet jelenti 2021 áprilisa óta, amikor átlagosan 100,0 pontot ért el. A csökkenés elsősorban a kulcsfontosságú termelő országok jobb ellátási kilátásainak tudható be.

Brazíliában a lassú szezonkezdet után a szárazabb időjárási viszonyok felgyorsították a betakarítást és a zúzást, ami a cukornád cukortermeléshez való nagyobb mértékű felhasználásával együtt a vártnál magasabb termelést eredményezett az elmúlt hetekben, és lefelé irányuló nyomást gyakorolt a cukor világpiaci árára. Ezenkívül a korai és átlagon felüli monszun esőzések, valamint az indiai és thaiföldi kibővített telepítések javították a 2025/26-os szezon terméskilátásait, tovább hozzájárulva a világpiaci árak csökkenéséhez.

Forrás: FAO

Indexkép: pexels.com