Ahogyan a lecsóra és a halászlére, úgy a kovászos uborkára is egészen biztosan mindenkinek megvan a maga régi, bevált és természetesen a világon a legjobb családi receptje. Azonban néha nem árt kipróbálni valami újat. Például, hogy milyen a kovászos uborka, ha nem kerül bele kenyér. Ráadásul így még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Kóstold meg a sváb kovászos uborkát

Ezt a kovászos uborkát még azok is fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek, hiszen kenyér helyett nyers krumplival készül. Ráadásul kifejezetten jót tesz neki, ha igazán forró a levegő odakint.

Az elkészítése hasonló, mint a hagyományos kovászos uborka esetében. Válasszunk friss, közepes méretű uborkákat, majd alaposan mossuk meg azokat. Vágjuk le a végeiket és metsszük be őket hosszában. Vegyünk elő egy ötliteres üveget. Oldjunk fel literenként 1 evőkanál sót langyos vízben.

Rakjunk az üvegbe egy sor felkarikázott krumplit, arra kaprot, majd szorosan egymás mellé állítsuk be az uborkákat. Szórjunk az üvegbe ízlés szerint borsot, mustármagot, tisztított fokhagyma gerezdeket. A tetejére tegyük a maradék krumplit, és erre kerüljön a kapor. Öntsük rá a sós vizet úgy, hogy az egészet ellepje, majd fedjük le.


kovászos uborka

A kenyér nélkül készült kovászos uborkát a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Fotó: Shutterstock


Érleljük meleg, napos helyen úgy, hogy közben figyeljük, hogy ne érhessen túl. Szűrjük le és tároljuk hűtőszekrényben. 

Ezért egészséges az uborka

Nemcsak az uborka, hanem a leve is igazán hasznos, hiszen tele van vitaminnal és ásványi sókkal. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.


Az illata miatt sok kozmetikai termék alapját képezi, hiszen segít az ellazulásban, a szemre helyezett uborkakarikák pedig megnyugtatják a szem körüli bőrt. A napégett bőrre helyezett uborkakarikák hamar enyhülést hoznak és meggátolják a felhólyagosodást.

De nemcsak nyersen, hanem kovászos uborka formájában is nagyon egészséges. A fermentált táplálékok a bennük található pre- és probiotikumok révén nagyon jót tesznek az emésztőrendszernek, elősegítve annak egészséges működését. Ezen kívül az immunrendszerünkre is jótékony hatással bírnak. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, ezen kívül a bőrünk is szebb lesz tőle, és csökkenti a szív- és érrendszeri problémák előfordulását.

A kovászos uborkalé ezen kívül enyhíti az izomgörcsöket is, így edzés után is nagyon hasznos a fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. Pozitív hatással van a kovászos uborka fogyasztása a vércukorszint szabályozására is, és mivel gazdag antioxidánsokban, segít a szabadgyökök elleni harcban is. Hasznos gyomorfájás esetében is, hiszen képes semlegesíteni a gyomornedvet. Így hát minden okunk megvan rá, hogy a kertünkben termesztett uborkából kovászos uborkát készítsünk.


Balkonon és magaságyásban is termeszthetsz uborkát

Mivel az uborka számára támaszt kell készíteni, hogy az indák ne a földön heverjenek, tökéletesen alkalmas arra, hogy függőlegesen termesszük. Ehhez elég akár néhány ágat letűzni a földbe, és hagyni, hogy az indák felkapaszkodjanak, de akár csinos kis létrát is építhetünk neki. 


Az uborka például szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Remek módszer erre, ha egy 150-180 cm magasságú futtatórácsot helyezünk el jó stabilan úgy, hogy ne dőlhessen el. A rács alja legyen minimum 15 cm-re a talajtól. Így akár az erkélyen is termeszthetjük, azonban mindenképpen kössük ki a növényeket, mert egyrészt megsérülhetnek egy nagyobb viharban, másrészt nem biztos, hogy sokan értékelik, ha uborkaeső hullik alá az autójukra a tizedik emelet magasságából.

A magaságyban érdemes a kisebb, csemege- vagy konzervuborka fajtákat termelni. Jól bevált a Pannonia F1, a Kecskeméti saláta F1, vagy a Minibar F1 fajta. Ezek nővirágú uborkák, amelyek minden virágából termés fejlődik, így sokkal nagyobb mennyiségű termésre számíthatunk. De csak akkor, ha betartjuk, hogy a balkonon vagy a magaságyásban nevelt uborka még több folyadékot kíván, mint a szabadföldben nevelt.

Mindenkinek finom kovászos uborkákat kívánunk!