A nyári hőségben jobb lesz a közérzetünk, ha nem terheljük túl a gyomrunkat nehéz, fűszeres ételekkel, és akkor is, ha mértékkel fogyasztjuk azokat a zöldségeket, amelyek hozzájárulhatnak a dehidratációhoz. Az alábbi zöldségek fogyasztását érdemes megfontolni a kánikulában.

• A gyökérzöldségek nagyon egészségesek és táplálóak, de nagy mennyiségben fogyasztva nehezek és hőtermelők lehetnek. Egy tanulmány szerint például a burgonya nagyobb hőkapacitást és hővezető képességet mutatott az olyan könnyebb zöldségekhez képest, mint a nyári tök és az uborka, melyek fogyasztásakor a szervezetünk hőtermelése kevesebb. Nyáron javasolt kevesebbet fogyasztani sárgarépából és céklából is.


• A hagymafogyasztás jótékony hatásairól többször írtunk már, azonban a hagyma és a fokhagyma fogyasztása is csupán mértékkel javasolt a nyári melegben, érdemes ilyenkor inkább enyhébb alternatívákat, például metélőhagymát vagy póréhagymát választani.

A spenót és a kelkáposzta ugyan tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, de oxálsavtartalmuk is magas, ami megzavarhatja a kalcium felszívódását, és hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Fogyasszunk melléjük más zöldleveles zöldségeket, például salátát vagy rukkolát.

spenót

A spenót rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de oxálsavtartalma is magas, ami megzavarhatja a kalcium felszívódását – fotó: Pixabay

• Vannak, akiknek a kaliforniai paprika megemésztése nehézséget okoz és megterheli a szervezetét, így érdemes helyette a könnyebben emészthető édes paprikát választani.

• Kutatások igazolják, hogy a keresztes virágú zöldségek – például a káposzta és a kelbimbó – táplálók, de puffadást és egyéb emésztési kellemetlenségeket okozhatnak, ezért egyszerre csak kis adagot fogyasszunk ezekből a zöldségekből.


• A csípős paprikák, például a jalapeño, a serrano vagy a habanero, növelhetik a testhőt, továbbá fokozzák a gyomorsavtermelést, ezért a nyári kánikula idején jobb, ha kerüljük a fogyasztásukat.

• A gomba kismértékben szintén hőtermelő lehet a szervezet számára, ezért csak mértékkel fogyasszuk. Helyette a nyári hőség idején köretnek fogyaszthatunk cukkinit vagy nyári tököt a húsok mellé.

Forrás: divany.hu